Mehedinţi: Moştenirea lui Elias dintr-un sat din Sahara olteană

29

Satul Dîrvari este greu de descoperit pe harta județului Mehedinți, nu fiindcă se află la 80 de kilometri de municipiul Drobeta Turnu Severin, ci pentru că este împresurat de nisipuri mișcătoare care, de multe ori, îi șochează pe cei care se aventurează până în această zonă.

În perimetrul localității din timpuri străvechi au fost descoperite câteva situri arheologice care confirmă existența oamenilor pe aceste meleaguri din neolitic, la punctul „La ochiuri” sau la „Cetățuie” existând rămășițele unor așezări și fortificații.

Satul Dîrvari părea uitat în istorie, dar cu toate acestea în preajma anului 1910 s-a produs un miracol: un industriaș și moșier notoriu din București, Jacques Menachem Elias (1844-1923), a cumpărat în zonă peste 400 de hectare de teren agricol.

Viața țăranilor însă nu s-a schimbat, ei trăind în sărăcie și bucurându-se doar atunci când proprietarul pământurilor bântuite de secetă ajungea în sat și, om larg la pungă, le dăruia bani și bucate să-și hrănească gurile flămânde.

Când au aflat țăranii că Elias devenise consilier al regelui Carol I au sperat că sosise vremea lor să trăiască asemeni celor din Paris, unde se vorbea că acesta avea mai multe case. Din păcate, la 14 mai 1923 șansa lor s-a năruit. Jacques Menachem Elias a decedat.

Târziu, urmașii lor aveau să afle că printr-un testament redactat la 2/15 decembrie 1914 el a desemnat ca legatar universal Academia Română, căreia i-a lăsat toată averea mobilă și imobilă „oriunde s-ar afla această avere, în țară și în străinătate”, inclusiv pământurile din Dîrvari. Conform dorinței sale, Academia Română a înființat o fundație de cultură națională și de asistență publică numită, după numele tatălui său — Fundația familiei Menachem H. Elias, care avea să gestioneze averea rămasă în scopul „promovării culturii din România, alinării boalelor săracilor noștri, încurajării elementelor valoroase, sprijinirii cauzelor nobile. Și aceasta fără deosebire de origine, pentru toți cei care merită să fie ajutați”.

Vicisitudinile istoriei au lipsit multă vreme locuitorii din Dîrvari de binefacerile lui Jacques Menachem Elias. Dar acestea nu puteau să rămână la nesfârșit.

În anul 2008 ia ființă Ferma agricolă „Elias”. Inginerul Felix Odină devine șeful ei. S-a gândit că nu poate altcumva să cinstească numele celui care a adus câțiva ani din viață o fărâmă de Occident într-un loc izolat, pierdut la capătul lumii, decât să dezvolte o agricultură performantă pe suprafața de teren moștenită de la Jacques Menachem Elias.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata