Melania Vergu, condamnată la 4 ani închisoare cu executare pentru fraude cu fonduri europene

Melania Vergu, fost consilier personal al fostului ministru al Educației, Daniel Funeriu, a fost condamnată marți de judecătorii de la Curtea de Apel București la patru ani închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru fraude cu fonduri europene.

Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Melania Vergu a primit 3 ani închisoare pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, la care s-a adăugat un spor de 1 an închisoare, iar în final ea va executa pedeapsa de 4 ani închisoare.

De asemenea, instanța i-a interzis Melaniei Vergu ca pe o perioadă de 3 ani să mai aibă calitatea de administrator sau asociat la vreo societate comercială, de a desfășura vreo activitate ce implică fondurile Uniunii Europene și de a mai deține funcția de consilier al vreunui ministru în Guvernul României.

Judecătorii au luat act că Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic — Organism Intermediar POSDRU nu s-a constituit parte civilă în cauză.

Magistrații au mai dispus confiscarea de la Melania Vergu a sumei de 6.492.653 lei.

Totodată, a fost menținut sechestrul asigurator până la concurența acestei sume asupra unor imobile situate în București, str. Ion Câmpineanu și Bd. Aviatorilor, aflate în proprietatea Melaniei Vergu, ea având de plătit și 8.000 lei cheltuieli judiciare avansate de stat.

În decembrie 2012, Melania Vergu, fost consilier personal al ministrului Educației, administrator și asociat al SC Edu Tim Consultanță Europeană, a fost trimisă în judecată de DNA pentru fraudarea fondurilor POSDRU.

Acuzațiile care i se aduceau erau: folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incorecte care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată, înșelăciune, în formă continuată și conflict de interese.

Potrivit DNA, în 8 octombrie 2008, Melania Vergu, în calitate de administrator și asociat al unei firme, a formulat la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU) o cerere de finanțare în vederea obținerii de fonduri europene și, cu această ocazie, a prezentat documente și declarații inexacte în care a consemnat date nereale referitoare la condițiile pe care le îndeplinea societatea sa în vederea accesării unor sume acordate prin programul POSDRU (ex. numărul de angajați, profitul și cifra de afaceri, experiența în domeniul formării profesionale etc.).

„Ca urmare, firma a devenit beneficiar de fonduri europene în vederea punerii în practică a proiectului intitulat ‘Practică să înveți, învață să practici’. În cadrul acestui proiect, în cererea de rambursare din data de 1 iulie 2010, inculpata Vergu a menționat date nereale referitoare la munca prestată în vederea obținerii de date referitoare la programele de pregătire practică pentru elevi și studenți. În realitate, aceste date au fost obținute de Melania Vergu, care, în calitatea sa de consilier personal al ministrului învățământului, a formulat două adrese către unitățile de învățământ superior și inspectoratele școlare”, susțineau procurorii.

De asemenea, Melania Vergu, în calitate de reprezentant al societății, a mai formulat două cereri de rambursare în care a consemnat date nereale referitoare la cheltuielile efectuate în cadrul proiectului.

„În această modalitate, SC Edu Tim Consultanță Europeană a obținut pe nedrept suma de aproape 6,5 milioane lei, reprezentând fonduri europene și de la bugetul național. În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparținând inculpatei Vergu”, precizau procurorii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata