Meniu „fabulos și gustos” al unui chef orădean reprezentând România la Târgul de turism de la Viena

Maestrul în arta culinară Samuel Rus, managerul restaurantului „To Chefs” din Oradea, a conceput, pregătit și prezentat pentru vienezi un meniu reprezentativ pentru Bihor și pentru România la Târgul internațional de turism „Ferien Messe Wien”, ce a avut loc în perioada 15 – 18 ianuarie în capitala Austriei.

‘Am fost cel mai mândru român! M-am simțit extraordinar! Toți cei cu care am vorbit ne-au felicitat pentru meniu. Nu le venea să creadă că România a ridicat la un așa nivel modul de preparare și prezentare. Se așteptau să venim cu ceva foarte simplu. Fabuloasă, gustoasă! — ne tot repetau ei’, a declarat chef Samuel Rus.

Maestrul bucătar Rus a realizat pentru Seara românească din 16 ianuarie un bufet suedez cu preparate culinare calde și reci din produse tradiționale bihorene, adaptate pe gustul austriecilor, ce s-au dovedit de mare succes. Promotor al unei atitudini eco-responsabile, chef Rus a ales cea mai ‘curată’ materie primă din județ: păstrăv de munte, trufe și fructe de pădure din Apuseni, rață de la crescători renumiți, pâine de casă coaptă după rețetă tradițională.

„Oradea a avut plăcuta sarcină, în cadrul târgului, să organizeze Seara românească. Mi s-a spus, desigur, în prealabil că noi vom reprezenta acolo România din punct de vedere culinar, provocare pe care am primit-o cu mare bucurie. Mai reprezentasem țara noastră și la Strasbourg, într-un alt eveniment similar, dar și la Olimpiada gastronomică din 2012, când România a câștigat două medalii de bronz. Acum însă era Viena și fuseseră invitate 320 de persoane. Alături de reprezentanții celorlalte orașe din țară prezente la târg au venit și agenții de turism, jurnaliști specializați, oficiali. Pe băieții mei, ajutoare, i-am îmbrăcat cu cămeși populare,” a povestit  chef Samuel Rus.

Povestea participării restaurantului „To Chefs” la târgul de Viena a pornit de la o vizită a unor jurnaliști austrieci specializați în turism care au trecut vara trecută prin Oradea. Plăcut surprinși de oraș și de restaurantul la care, întâmplător, au luat masa, cei doi jurnaliști și-au mediatizat impresiile. Astfel se face că primăria orădeană a solicitat o ofertă și de la conducerea acestui local în vederea participării la târg. Bugetul alocat a fost în jur de 21.000 de lei.

‘Ne-au ales pe noi. Am cerut apoi mai multe detalii despre unde vom găti, ce ni se va pune la dispoziție, câte persoane, care este tema mesei festive. Ni s-a spus că vom avea posibilitatea să gătim la bucătăria Ambasadei României din Viena, că există și o bucătărie mobilă în cadrul târgului. Un bufet suedez cu mâncare caldă și rece și desert. Desigur, băuturi: pălincă și vinuri românești, albe și roșii. Ne-am pregătit temeinic’, povestește maestrul.

Toată materia primă a fost cumpărată de la cei mai buni producători locali. Peștele — păstrăv și șalău — l-au luat de la Pietroasa și Cefa; rață au luat de la Sântimbreu, brânză de la Gepiu, varză roșie de la Toboliu, pui de la Palota, carne de vită de la Salonta, trufe din Aleșd, afine din zona Beiuș, legume de la cultivatori recunoscuți. Toate cele necesare au fost porționate, marinate, împachetate.

‘Preparatele în sine au fost numite cu denumirea lor de origine, dar au fost altfel prezentate. De exemplu, la preparate calde, am avut o friptură de rață la cuptor în sos de vin, cu struguri ca la Sântimbreu. Peștele l-am făcut file, în duet: păstrăv cu șalău, în sos de lămâie, ca la Pietroasa, i-am spus. Și am mai servit piept de pui cu țelină și trufe negre din Apuseni, varză de Toboliu cu mere gutui’, își amintește bucătarul.

Meniul rece, expus pe platouri oglindă, a etalat 12 feluri apetisante: rulou cu șuncă de curcan (Salonta) și salată crocantă, păstrăv somonat (de Pietroasa) cu brânză, rulou de cașcaval cu trufe de pădure din Apuseni, papiote de șalău (Cefa) cu sos remoulade, piept de rață (Sântimbreu) cu fructe de pădure, mușchi de vită aromatizată pe pâine de Salonta, brânză cu mucegai nobil (de Gepiu) cu piersică, pastete din vânat (Apuseni) cu afine. Ca desert, maestrul bucătar și cele trei ajutoare ale sale au pregătit un ștrudel cu mere (de la Livada) cu brânză (ca la Salonta) și o cremă de brânză cu fructe de pădure.

„Ca să ne prezentăm frumos, am tipărit mai multe pliante cu meniul, unele în limba română, altele, bilingve, în engleză și germană. Și le-am pus pe mese pentru informare. Au fost foarte încântați… De regulă, astfel de întruniri nu țin mai mult de două ore. La noi a început pe la ora șase seara, dar nici la nouă și jumătate încă nu pleca lumea. Nu le-a venit să creadă că România prezintă așa ceva. Au crezut că vom veni cu sarmale, cu ceva foarte simplu. La austrieci, ca și artă culinară, gustul nu este foarte aglomerat, ei preferă cât mai simplu, să iasă în evidență valoarea produsului. Dacă mănânci o rață, să simți gust de rață, cu foarte puține arome în plus. Alte popoare folosesc foarte multe condimente, că nu mai știi ce e acolo. Și în zona noastră, a Bihorului, este la fel, nu foarte condimentat. Mâncărurile din zona noastră tind spre vechile rețete păstrate în spațiul austro-ungar. Pe asta am și mers. Pe gusturi autentice. Am lucrat de la ora cinci, de dimineață, până seara, târziu. M-am bucurat că a ieșit totul foarte bine, că oamenii au fost foarte mulțumiți. Ne-au felicitat pentru modul cum ne-am prezentat, pentru gust, pentru aspect. Toate acestea ne fac să ne simțim mândri. Mândri că am reprezentat cu cinste Bihorul și țara noastră”, a spus chef Rus.

Maestrul bucătar Samuel Rus face parte din lotul național al bucătarilor și care au câștigat la Olimpiada din anul 2012 două medalii de bronz. După Liceul economic, absolvit în Arad în 1997, Samuel Rus a obținut, în anul 2002, distincția maestru în arta culinară, acordată de Ministerul Turismului și Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism România. A câștigat locul I la nivel național la concursul de gătit ‘Arena Bucătarilor’, în 2012. Este membru Euro-Toques, World Association of Chefs’ Societies și ANBCT-România.

Părinte a patru copii — un băiat și trei fete, Samuiel Rus este foarte preocupat de educația culinară a tinerei generații, pentru care inițiază, în 2011, ‘Săptămâna Gustului’ în mai multe școli. Tot el organizează, în 2010, și prima ediție a concursului județean ‘Gastro Bihor’ pentru profesioniști. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Primaria Oradea

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata