Merkel: Nu trebuie să avem o atitudine pauşală faţă de migraţia din România în Germania

Cancelarul german Angela Merkel a declarat joi, 26 februarie, că nu trebuie să existe o ‘atitudine paușală’ cu privire la migrația din România în Germania, iar președintele român Klaus Iohannis a afirmat că „migrația sărăciei” nu este semnificativă din punct de vedere numeric, arătând că țara noastră se confruntă cu un fenomen problematic, respectiv migrația muncitorilor calificați, pe care trebuie să-l contracareze.

„În ceea ce privește migrația din România în Germania, eu cred că nu trebuie să avem o atitudine paușală. Există această migrație de sărăcie, însă există și mulți muncitori calificați care lucrează aici, angajați, și noi trebuie să menționăm și acest aspect în ceea ce privește prezența în NATO”, a spus Merkel, întrebată cum comentează percepția germanilor cu privire la români în contextul migrației sărăciei.

La rândul său, președintele Iohannis a subliniat că „problema migrației sărăciei este una care din nefericire s-a amestecat de prea multe ori cu problema liberei circulații a forței de muncă în Europa”.

„Din păcate, când este vorba despre România, se vede prima dată migrația sărăciei care nu este semnificativă numeric și se vede foarte greu și foarte rar se discută un fenomen care este semnificativ, este problematic pentru România și este un câștig net pentru Germania. Este vorba de migrația forței de muncă calificată și foarte calificată care pleacă din România și vine în Germania. (…) Pentru România, aceste persoane sunt o pierdere. Sistemul nostru educațional este relativ performant, dar o țară ca România are o problemă dacă părți semnificative din forța de muncă calificată pleacă. (…) Este în interesul nostru să găsim o contracarare (a acestui fenomen—n.r.)”, a spus șeful statului.

Iohannis a indicat că numărul celor calificați care pleacă din România și vin de exemplu să muncească în Germania este de multe ori mai mare decât numărul celor care sunt socotiți migranți ai sărăciei.

România va trebui să se confrunte cu această problemă și acest fenomen poate fi stopat în măsura în care reușim să inducem o dezvoltare economică sustenabilă, o creștere sensibilă a veniturilor, mai ales a tinerei generații, și în măsura în care reușim prin transparentizare, și în procedurile publice, dar și în cele de carieră în mediul privat, să garantăm tinerilor o șansă bună, reală în cariera lor, fie în spațiul public, fie în cel privat. Există semne bune. Sunt oameni tineri care se hotărăsc să se întoarcă în România, fiindcă ei cred că și la noi se poate, dar mai este mult de lucru”, a spus președintele Iohannis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata