MH17: Olanda şi Australia se angajează să facă dreptate victimelor

Australia și Olanda s-au angajat luni să facă dreptate familiilor victimelor avionului malaezian (zbor MH17) doborât de o rachetă în estul Ucrainei, în ciuda opririi căutării rămășițelor umane din cauza luptelor pe teren.

„Suntem datori față de morți, suntem datori față de familiile îndoliate să repatriem (rămășițele) și să le facem dreptate”, a declarat primul ministrul australian Tony Abbott, în vizită în Olanda pentru a mulțumi guvernului olandez pentru conducerea anchetei asupra dramei zborului MH17.

„Noi nu suntem doar asociați în durere, suntem de asemenea asociați pentru a cere dreptate în această atrocitate teribilă”, a adăugat Abbott în fața omologului său olandez Mark Rutte, într-o conferință de presă la Haga.

Tony Abbott a sosit duminică seară pe aeroportul din Rotterdam pentru o vizită de 24 de ore, în cursul căreia s-a întâlnit cu Mark Rutte și a semnat într-o carte de condoleanțe la Haga, menționează AFP.

Olanda a pierdut 193 de cetățeni în timp ce Australia a pierdut 38 de cetățeni și rezidenți când un Boeing Malaysia Airlines ce opera între Amsterdam și Kuala Lumpur a fost doborât pe 17 iulie în estul Ucrainei, zonă de război.

Cele 298 de persoane la bord au fost ucise. Occidentalii îi acuză pe separatiștii proruși că au lansat racheta ce a doborât avionul. Rușii și separatiștii dau vina pe Kiev.

Peste 220 de sicrie conținând rămășițe umane au fost trimise în Olanda, unde a început procesul dureros de identificare a corpurilor. Sâmbătă, în jur de 65 de victime ale prăbușirii au fost identificate, potrivit guvernului olandez.

Ultimii experți medico-legali olandezi s-au întors în Ucraina sâmbătă, după ce și-au suspendat misiunea de a repatria corpurile din cauza lipsei de securitate la locul prăbușirii.

Luptele dintre forțele ucrainene și separatiști s-au intensificat în ultimul timp în această zonă din apropierea frontierei ruse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata