Miere şi produse apicole din toate colţurile ţării la Târgul Naţional al Mierii din 1 – 3 aprilie 2016

Aproximativ 115 apicultori din toate colţurile ţării şi-au anunţat deja prezenţa la ediţia a 14-a a Târgului Naţional al Mierii, organizat în perioada 1 -3 aprilie 2016 pe Platforma Apicolă Băneasa, acesta fiind un eveniment dedicat în principal consumatorilor de produse apicole, cunoscut şi aşteptat de bucureşteni în fiecare primăvară, potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), singura entitate de profil cu acoperire naţională şi organizatorul evenimentului.

„Avem deja înscrişi între 112—115 de apicultori pentru ediţia de primăvară a Târgului Naţional al Mierii, însă anul viitor ar trebui să mai creştem cu cel puţin 30 de locuri pentru că solicitările pentru participare sunt foarte mari. Apicultorii vor să vină la acest eveniment cunoscut şi aşteptat de bucureşteni în fiecare primăvară pentru că vor să îşi promoveze mierea şi produsele apicole, însă nu vor lipsi nici furnizorii de utilaje şi echipamente specifice precum stupi, fagure sau produse pentru sănătatea şi nutriţia albinelor, deoarece începe sezonul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

În 2015, producţia de miere raportată de apicultori nu a depăşit 18.000 de tone, adică în jur de 60-70% din media anuală de 22.000—24.000 de tone, în condiţiile în care au fost reduse semnificativ producţiile la mierea de rapiţă, tei şi floarea soarelui, din cauza depopulărilor masive ale familiilor de albine.

România produce, în medie, 22.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa, şi deţine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel naţional sunt înregistraţi în jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre aceştia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociaţie înfiinţată în 1958, singura cu acoperire naţională, care are 40 de filiale judeţene şi societăţi comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele şi materialul genetic necesar. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata