Mihaela Runceanu – un cântec care s-a oprit în urmă cu 25 de ani

Efectuează turnee peste hotare: URSS, Cuba, R.D.Germană, Bulgaria, Cehoslovacia. Este solicitată tot mai des pentru înregistrări la Radio, Televiziune și Electrecord. Interpretează atât piese aparținând unor compozitori cunoscuți, ca George Grigoriu, Ion Cristinoiu, Marcel Dragomir, Cornel Fugaru, Jolt Kerestely, Anton Șuteu, Laurențiu Profeta, Horia Moculescu, Aurel Giroveanu, Mișu Iancu, Camelia Dăscălescu, cât și pe cele ale unora mai puțin cunoscuți (la acea vreme) — Alexandru Willmany, Virgil Popescu, Ion Bratu-Voicescu, Dinu Giurgiu, Dan Beizadea, Zoltan Boroș, Dan Dumitriu, Gheorghe E. Marian, Alexandru Simu, Viorel Gavrilă, Dan Ardelean, Dan Pavelescu, Eugen Mihăescu și mulți alții.

În 1982, melodia ”E-adevărat iubirea mea”, preluată din repertoriul internațional, devine primul mare șlagăr al Mihaelei Runceanu. În 1985 apar șlagărele: ”Nu, nu mai vreau să știu”, ”Să crezi în dragostea mea”, ”Tu nu vei ști niciodată”, ”Nu știu cum m-am îndrăgostit”.

La concursul ”Melodii ’84”, Mihaela Runceanu obține premiul I cu melodia ”Să crezi în dragostea mea” la categoria creație. În perioada 1—30 iulie 1985 efectuează un turneu în Cuba (cu escale la Berlinul de Est, Gander și Madrid) unde participă și la Festivalul ”Gala ’85”.

În 1986 lansează șlagărele ”De-ar fi să vii”, ”Să fim copii”, ”Haide spune!”, ”Viața începe cu tine”, ”Voi, oameni”, ”Zborul vântului”. În vara acestui an, Mihaela participă la Festivalul de la Rostock, în fosta R.D.Germană, unde are un neașteptat succes cu piesa ”Marea” de Ionel Tudor. Participă la Festivalul Mamaia ’86 cu melodiile ”Cineva te iubește” (Al. Wilmany) și ”Voi ne-ați promis cetăți” (Horia Moculescu). Înregistrează, alături de alte mari vedete ale muzicii ușoare românești, ”Deschideți poarta soarelui” (Anton Șuteu).

Un an mai târziu apar șlagărele: ”Să învingă dragostea”, ”Iartă”. Participă la Festivalul Mamaia ’87 cu melodiile ”Dacă omul poate fi” (Alexandru Simu), ”Adevărul florilor” (Zoltan Boroș). La începutul lunii decembrie apare la Electrecord primul album al solistei ”Mihaela Runceanu”.

În 1988 lansează melodiile ”Acasă”, ”Cât aș fi vrut să te chem”, ”De câte ori îți spun la revedere”, ”Conga”, ”A doua zi”. Lansează melodia ”Pentru voi, muguri noi” (Ion Bratu-Voicescu), considerat a fi emblema Mihaelei Runceanu.

Anul 1989 este marcat de lansarea șlagărelor ”Clipe ce dor”, ”Eu nu te-am uitat”, ”Fericirea are chipul tău”, ”Dacă totuși vei pleca”, ”Cântă iubirea”. La începutul anului, Mihaela Runceanu susține un recital plin de succes în cadrul unei noi ediții a concursului TV ”Steaua fără nume”. Este acompaniată de formația Cross din Tulcea și de Eugen Mihăescu (Krypton), care i-a compus piesa ”Clipe ce dor”.

Participă la Festivalul Mamaia ’89 cu melodiile ”Viers din inimă română” (Dragoș Nedelcu) și ”Pentru inima planetei” (Cornel Fugaru), cântată împreună cu Mirela Voiculescu Fugaru, Loredana Groza, Gabriel Cotabiță și Bogdan Bratu.

În perioada 10-15 octombrie, Mihaela susține cinci spectacole la Sala Polivalentă din București, cu casa de modă ”Venus”. În 23 octombrie, în cadrul unui turneu în provincie, artista susține un spectacol plin de succes la Turda. Aceasta este ultimul turneu al Mihaelei.

În ultimele zile ale lunii octombrie, ea filmează la TVR un videoclip pentru piesa ”Eu nu te-am uitat”, fiind ultima sa înregistrare TV.

În 29 octombrie, Mihaela Runceanu participă la spectacolul-maraton ”Start Melodii ’89”, care are loc la Sala Radio, unde are un succes fantastic, cerându-i-se ”bis” de două ori. De emoție, Mihaela a îngenunchiat în fața publicului care o aplauda. Acesta a fost ultimul spectacol al său. „Cântecul este modul prin care dăruim oamenilor tot ce avem mai bun și mai frumos în noi”, spunea Mihaela Runceanu.

A doua zi, pe 30 octombrie, apare la Electrecord cel de-al doilea album al Mihaelei Runceanu — ”Pentru voi, muguri noi”. În doar două zile vânzările discului ajung la o cotă fabuloasă.

Pe 31 octombrie, Mihaela Runceanu merge la sediul Radiodifuziunii Române unde se întâlnește cu Titus Andrei și lucrează împreună mai bine de 3 ore în Arhiva Radio, căutând negativele unor cântece. Ajunge acasă seara și o sună pe mama sa pentru a-i spune că i-a apărut discul mult așteptat.

Câteva ore mai târziu, în noaptea de 1 noiembrie 1989, la ora 1, artista moare asasinată în garsoniera sa din București, iar în 4 noiembrie 1989 este înmormântată la cimitirul ”Dumbrava” din Buzău.

În 1990 a fost înființat fan-clubul Mihaela Runceanu, fiind primul fan-club din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata