Mihaela Runceanu – un cântec care s-a oprit în urmă cu 25 de ani

Mihaela Valentina Runceanu s-a născut la Buzău, pe 4 mai 1955. După două luni și jumătate, părinții Nicolae și Lenuța Runceanu s-au întors cu Mihaela la Pătârlagele, unde aceștia își aveau locul de muncă.

Ei s-au mutat apoi, în 1957, cu serviciul, la Orbeni (la circa 30 km de Bacău). Aici, Mihaela a descoperit pasiunea pentru vioară. Mihaela a urmat clasa I și o jumătate din clasa a II-a la Orbeni.

În primăvara lui 1963, părinții s-au mutat din nou cu serviciul în Buzău. S-au stabilit la bunica maternă, în fostul sat Simileasca, devenit, în timp, cartier al orașului Buzău. Mihaela a continuat cursurile la școala elementară de pe lângă Liceul de muzică și arte plastice din Buzău. Profesoară de vioară i-a fost Eufrosina Tomescu. Mihaela și-a petrecut majoritatea vacanțelor de vară la bunicii paterni, în satul Runcu, din apropierea comunei Parscov.

A absolvit Liceul de muzică și arte plastice din Buzău, ca șefă de promoție. În perioada liceului, cântă în orchestra simfonică a orașului, care activa pe lângă Casa orășenească de cultură. Orchestra era alcătuită din cele mai diverse categorii de oameni, iubitori ai muzicii culte (profesori, avocați, ingineri, medici etc.). Cei mai mulți erau elevi și profesori de la Liceul de muzică și arte plastice din Buzău, al cărui director, profesorul Constantin Tomescu, a fost o perioadă și animatorul formației. Ulterior, bagheta de dirijor a fost preluată de unul dintre tinerii profesori ai liceului, Tiberiu Tănase. Acesta era profesorul de teorie și solfegiu al Mihaelei. Ea a cântat în orchestra respectivă, la vioara a doua, apoi la vioara întâi.

În 1972, câștigă premiul I la concursul ”Tinerețea Buzoiană” cu piesa ”Anilor” de Petre Magdin, prima recunoaștere publică a vocației de solist de muzică ușoară. În același an, Laurențiu Cazan și Mihaela Runceanu cântă la Praga și Karlovy Vary (Cehoslovacia) cu Orchestra Simfonică din Buzău.

Este admisă la Conservatorul de muzică ”Ciprian Porumbescu” (clasa profesor Giuleanu), cu media 9,95. Urmează, în paralel, cursurile Școlii Populare de Artă din București, clasa de canto, condusă de profesoara Nina Bercaru (care o va însoți pe Mihaela Runceanu în majoritatea concursurilor la care va participa în perioada 1975-1976).

În 1973, a câștigat trofeul ”Steaua litoralului” de la Constanța. A obținut premiul I la Festivalul ”Constelații vâlcene”, Râmnicu Vâlcea. În același an a debutat la radio cu o piesă, în primă audiție, a compozitorului George Grigoriu. A imprimat, până în 1989, la Radio și Electrecord, peste 150 de piese.

Trece cu 10 pe linie prima etapă a concursului TV ”Steaua fără nume”. Pe 8 aprilie 1976, a participat la un spectacol organizat în sala de concerte a Radioteleviziunii alături de unii dintre cei mai în vogă cântăreți ai momentului. Mihaela Runceanu a afirmat: ”Acesta a fost adevăratul meu debut ca solist profesionist de muzică ușoară”.

A obținut premiul I la Festivalul ”Lotca de aur”, Brăila, premiul II la ”Festivalul artei studențești” din Galați, premiul II la concursul ”București ’76”. A participat la concursul Mamaia ’76 unde a interpretat melodia ”De-aș fi fost să fiu” de George Grigoriu.

În 1977, i se imprimă prima melodie pe LP-ul ”Șlagărele anului 1976”. Un an mai târziu, a absolvit Conservatorul ”Ciprian Porumbescu”, Facultatea de pedagogie, muzicologie, compoziție, cu lucrarea ”Muzica ușoară românească și rolul său în societatea contemporană”. Tot atunci, a obținut premiul I la Concursul soliștilor profesioniști, Secția muzică ușoară.

După terminarea facultății, a lucrat ca profesoară de vioară la școala generală de muzică din Brăila și, în același timp, a cântat cu formațiile Solaris și Mefisto din localitate.

În 1979, la a IX-a ediție a ”Festivalului tinereții” de la Amara (Ialomița), Mihaela Runceanu câștigă Trofeul Amara. În perioada 1979-1980 este profesoară de vioară la Liceul de muzică și arte plastice din Buzău, pe care îl absolvise cu numai șase ani în urmă. Face parte din formația Nona, condusă de profesorul Xenti Stănescu.

În toamna anului 1980, Nina Bercaru, profesoară la Școala Populară de Artă din București, se pensionează și în locul său rămâne profesor de canto Mihaela Runceanu, până în 1989. Corepetitor la aceeași clasă era compozitorul Ionel Tudor. Între cei care i-au fost elevi se numără Marina Florea, Silvia Dumitrescu, Dana Dorian, Gianina Olaru, Carmen Trandafir, Adrian Enache, Mădălina Manole, Nicola, Ovidiu Baciu, Paula Mitrache, Miki (ex K-Pital), Marinela Chelaru de la grupul ”Vouă” și alții.

cantareata romancade-ar fi sa viiMihaela Runceanu
Comentarii (0)
Adaugă comentariu