Mihai Moldoveanu, românul care a învins statul român la CEDO, condamnat definitiv la 23 ani închisoare

Mihai Moldoveanu, fost ofițer MApN, a fost condamnat definitiv vineri de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la 23 ani închisoare pentru omor deosebit de grav, el fiind găsit vinovat de uciderea unui taximetrist în anul 1995.

Cazul lui Mihai Moldoveanu este unul dintre cele mai controversate din istoria justiției penale din România.

El susține că este nevinovat și chiar a câștigat la CEDO un proces împotriva statului român, deoarece nu a avut parte de un proces echitabil.

În decizia dată vineri de ÎCCJ, judecătorii au admis recursul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea și au modificat pedeapsa de 25 de ani dată lui Mihai Moldoveanu de Tribunalul Bihor în anul 1998, urmând ca el să execute 20 de ani închisoare la care se adaugă un spor de trei ani, plus 10 ani interzicerea exercitării unor drepturi civile.

Din cei 23 de ani închisoare se vor scădea perioadele cât Mihai Moldoveanu a stat în detenție, respectiv de la 12 ianuarie 1996 la 8 mai 1999 și de la 27 ianuarie 2001 la 6 noiembrie 2012.

În seara zilei de 31 octombrie 1995, Mihai Moldoveanu se afla în Oradea, împreună cu doi prieteni — Gabriela Rotariu și Georgică Honciuc. Aceștia din urmă au încercat să jefuiască un taximetrist, Tibor Vajna, însă acesta a scăpat și a chemat Poliția.

În apropierea locului unde a avut loc tentativa de tâlhărie, polițiștii au descoperit cadavrul unui alt taximetrist, Adalbert Nagy, care fusese ucis cu 20 de lovituri de cuțit.

În urma investigațiilor, Gabriela Rotariu și Georgică Honciuc au fost identificați ca fiind agresorii lui Vajna Tibor, însă anchetatorii au extins cercetările și asupra lui Mihai Moldoveanu și l-au inculpat pentru uciderea celuilalt taximetrist, Adalbert Nagy.

Mihai Moldoveanu a recunoscut că a fost în acea seară în mașina personală împreună cu cei doi prieteni, dar susține că nu a participat la tentativa de tâlhărie și nu este implicat în uciderea taximetristului Adalbert Nagy.

A fost arestat în ianuarie 1996 iar după doi ani de proces a fost condamnat în iunie 1998 de Tribunalul Bihor la 25 ani închisoare.

El a făcut apel împotriva acestei condamnări și a avut câștig de cauză, fiind achitat în mai 1999 de Curtea de Apel Oradea. A urmat recursul procurorilor, admis la sfârșitul anului 2000 de ÎCCJ, care a revenit la condamnarea de 25 ani închisoare.

Fostul militar a continuat să susțină că este nevinovat și a dat statul român în judecată la CEDO, deoarece nu ar fi avut parte de un proces echitabil.

În dosarul trimis la CEDO, acesta a enumerat mai multe nereguli ale anchetatorilor și judecătorilor din România: nu au fost audiați martorii, nu au fost efectuate expertize obligatorii ale petelor de sânge găsite pe mașina victimei, nu s-au analizat urmele de pași și țigările găsite la fața locului, nu s-au expertizat amprentele găsite pe portbagajul mașinii victimei, iar magistrații au luat în considerare doar declarațiile unor persoane, care erau deja arestate, și care susțineau că Moldoveanu le-ar fi mărturisit săvârșirea crimei.

Mai mult, el a povestit că, în timpul anchetei, a fost bătut și torturat de polițiști iar avocatul din oficiu nu s-a implicat în apărarea sa.

În plus, Moldoveanu a mai susținut că ancheta la fața locului a fost condusă de procurorul Alexandru Lele, însă acesta a dat dovadă de multă incompetență.

După 11 ani de așteptare, în iunie 2012, CEDO a stabilit că statul român a încălcat dreptul lui Mihai Moldoveanu la un proces echitabil, garantat de art. 6 alin. 1 (în ceea ce privește condamnarea sa de către Curtea Supremă de Justiție fără a fi fost audiat și fără a fi fost administrate în mod direct probe) și art. 3 lit. c) din Convenție (în ceea ce privește lipsa sa de apărare) cu prilejul soluționării recursului de către Înalta Curte.

În baza hotărârii CEDO, a fost declanșată procedura revizuirii iar Mihai Moldoveanu a fost eliberat pe 6 noiembrie 2012.

Ultima fază a procesului, recursul, s-a reluat la ÎCCJ, instanță care însă l-a condamnat din nou vineri pe Mihai Moldoveanu la 23 ani închisoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. sam spune

    Tampitii din armata cred ca pot ucide mereu fara sa raspunda penal

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata