Mihai Tănăsescu, audiat în dosarul achiziţiilor IT: Ministerul Finanţelor nu a fost implicat în negocierea contractelor

Fostul ministru Mihai Tănăsescu a declarat marți, 29 iulie, după ce a fost audiat la DNA în dosarul privind achizițiile IT, că Ministerul de Finanțe nu a fost implicat în negocierea contractelor, ci doar a avizat hotărârile de guvern.

„Am fost chemat în calitate de martor, pentru faptul că Ministerul Finanțelor a contra-avizat anumite hotărâri de guvern, în perioada 2003-2004. Am explicat doamnei procuror exact ceea ce știam și, sigur, este o anchetă în desfășurare. Ministerul Finanțelor nu a fost implicat în negocierea acestor contracte, el a fost avizatorul hotărârilor de guvern respective”, a spus Tănăsescu la ieșirea din sediul DNA.

Fostul ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu s-a prezentat marți la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în calitate de martor în dosarul de corupție privind achizițiile IT din mai multe ministere.

Până în prezent, în acest dosar au fost audiați ca martori senatorul Șerban Mihăilescu, fost șef al Secretariatului General al Guvernului, ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Științifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, deputatul PSD Eugen Bejinariu, actualul secretar general al Guvernului, Ion Moraru, fostul șef al Microsoft România Sorin Eftene și fostul secretar de stat Ioan Cordoș.

Potrivit unui comunicat al DNA, ancheta în acest caz a fost deschisă ca urmare a sesizării Direcției Naționale Anticorupție de către Corpul de Control al premierului, în data de 21 mai 2013, cu privire la închirierea și extinderea de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Educației Naționale.

”Obiectul sesizării l-a constituit închirierea și extinderea de licențe educaționale de către Ministerul pentru Societatea Informațională și Ministerul Educației Naționale care, contrar dispozițiilor acordului cadru nr. 32/12.08.2009, au încheiat contrar HG nr. 460/2009 contracte de furnizare produse, existând indicii că s-au efectuat plăți privind o sumă de aproximativ de 9 milioane euro, destinate unităților de învățământ”, precizează DNA.

În cauză s-a dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în legătură cu infracțiuni de corupție, luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu.

Cercetările sunt efectuate sub aspectul închirierii unui număr de 179.259 licențe pentru pachete de tip ProDesktop și 6.828 licențe pentru sisteme de operare Windows Server, cu luarea în calcul a tuturor stațiilor de lucru și a serverelor achiziționate în perioada 2001 — 2008 prin programele SEI 1 — SEI 5 și rural.

De asemenea, cercetările vizează determinarea încheierii contractului de furnizare produse în baza căruia MCSI s-a obligat să plătească prețul aferent numărului total de licențe, mai mare cu 72.990 față de numărul de licențe utilizabile în sistemul educațional în raport cu numărul de computere compatibile cu noile produse software, existând indicii privind crearea unei obligații de plată a unui preț cu aproximativ 5,4 milioane euro mai mare decât prețul pentru închirierea licențelor efectiv utilizabile (contractul în valoare de 105 milioane USD a fost derulat în perioada 2004-2009).

În plus, procurorii investighează: dacă HG 460/2009 permitea încheierea unui contract subsecvent referitor la suplimentarea numărului de licențe al MECTS pentru școli; achiziția de licențe pentru pachete de tip ProDesktop și sisteme de operare Windows Server destinate unităților de învățământ corespunzător necesarului de licențe; identificarea persoanelor implicate și modul în care acestea au verificat produsele software, implementarea, compatibilitatea acestora configurației hardware a stațiilor de lucru și serverelor achiziționate în perioada 2001 — 2008, prin programele SEI I — SEI V și Rural și fundamentarea din punct de vedere tehnic a achiziției din 2009.

DNA face cercetări și privind mari sume de bani primite ca mită de oficiali români în schimbul acordării companiei EADS Deutschland GmbH Germania, în anul 2004, a contractului privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF), în valoare de 534 milioane euro, extins în anul 2009 cu 200 milioane euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata