Militari români morţi în Afganistan – cronologie

Un militar român şi-a pierdut viaţa şi alţi cinci au fost răniţi în Afganistan duminică, 30 martie, în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat. Militarii executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada A1 (Kabul-Kandahar), la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.

România a dislocat, în iulie 2002, în Afganistan, primul batalion de infanterie format din 405 militari provenind din Batalionul 26 infanterie „Neagoe Basarab”, sub comanda Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF). Aceasta a reprezentat prima acţiune de luptă a Armatei Române în afara frontierelor naţionale după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) reprezintă prioritatea operaţională cea mai importantă a NATO şi, în acelaşi timp, este cea mai amplă operaţiune aliată din istoria Alianţei Nord-Atlantice. A fost lansată în 2001, prin rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU nr. 1386, după îndepărtarea de la putere a regimului taliban. Iniţial a reprezentat o forţă multinaţională sub egidă ONU, limitată la asigurarea securităţii capitalei Kabul şi a împrejurimilor sale. După preluarea de către NATO a operaţiei ISAF în 2003, România şi-a sporit gradual contribuţia la efortul Alianţei, în paralel cu continuarea participării la operaţia „Enduring Freedom”, condusă de SUA.

Țara noastră este unul dintre contributorii importanţi la ISAF. Participarea României la ISAF este fundamentată prin Hotărârea nr. 38 din 21 decembrie 2001 a Parlamentului României, care acordă Guvernului împuternicirea de a stabili forţele, mijloacele, finanţarea şi condiţiile în care se va asigura această participare.

În prezent, cei peste 1.000 de militari români contribuie la realizarea obiectivelor NATO în Afganistan de sprijinire a extinderii şi exercitării autorităţii guvernului afgan pe tot teritoriul ţării şi de furnizare a climatului de securitate necesar pentru activităţile de stabilizare şi reconstrucţie. De asemenea, ţara noastră contribuie, la instruirea armatei afgane în vederea conferirii afganilor abilitatea de a-şi apăra singuri propria ţară, ce are în vedere crearea unei stabilităţi durabile în Afganistan. Procesul de tranziţie, care vizează preluarea în întregime de către autorităţile de la Kabul a responsabilităţilor pentru asigurarea securităţii ţării, se desfăşoară gradual până la sfârşitul anului 2014, când misiunea ISAF se va încheia, potrivit deciziilor luate la Summit-ul de la Chicago.

În cei peste 10 ani de prezenţă a unor trupe româneşti în teatrul de operaţiuni din Afganistan şi-au pierdut viaţa 26 de militari, alţi peste 120 fiind răniţi. Mai mult de zece astfel de evenimente tragice au avut loc numai în ultimii cinci ani:

—22 septembrie 2013, doi militari români, membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale, au decedat în urma unui atac cu un dispozitiv exploziv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de luptă în Estul Afganistanului. În urma exploziei, cei doi militari grav răniţi au fost evacuaţi pe calea aerului, cu un elicopter MEDEVAC, la spitalul militar din Baghram unde, cu toate eforturile medicilor, au decedat. Maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa, în vârstă de 28 de ani, era căsătorit, se afla la a doua misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2006. Era decorat cu Emblema de Onoare a Statului Major General, Medalia NATO article V şi cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale. Plutonierul Adrian Postelnicu, în vârstă de 34 de ani, era la prima misiune în Afganistan şi era angajat al MApN din anul 2009. Era decorat cu Emblema de Onoare a Forţelor Navale.

—19 mai 2013, patru militari români din cadrul Batalionului 2 Manevră „Yelow Scorpions” au fost răniţi ca urmare a răsturnării blindatului în care executau o misiune, în jurul orei 12,00. Cei patru militari — plutonierul-major Dorin Segedi şi caporalii clasa a III-a Sorin Bănulescu, Sergiu Ola şi Elena Cristina Marin au fost evacuaţi de urgenţă la spitalul din Baza Apache.

—9 decembrie 2012, caporalul Daniel Gheorghe Tuică, din cadrul Batalionului 2 Manevră, a fost rănit, în zona gâtului, în timpul unei misiuni de cercetare a unui pod în provincia Zabul din Afganistan. Patrula a fost atacată în jurul orelor 14,25 (ora României) cu armament de infanterie. Caporalului i-a fost acordat primul ajutor, fiind ulterior evacuat cu un elicopter MEDEVAC, la Spitalul Militar din baza Lagman, pentru investigaţii de specialitate. Starea sa era stabilă. În vârstă de 29 de ani, militarul român este căsătorit şi face parte din Batalionul 33 Vânători de Munte ‘Posada’. A mai participat în teatrul de operaţii din Afganistan, în anul 2010.

Citește și
1 Comentariu
  1. Dan spune

    Pe langa mari pierderi financiare mai avem si pierderi omenesti aiurea la un popor asa sarac.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata