Minerii au pornit într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti, în semn de protest

Membrii Federaţiei Naţionale de Mine din Energie au pornit luni, 11 aprilie, într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti, protestând faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic.

„Marşul de 320 de kilometri al minerilor şi energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu — Craiova — Slatina — Piteşti — Bucureşti este urmarea avalanşelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea ţării unor interese străine şi trădarea clasei politice a sistemului energetic naţional. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desfiinţarea Academiei Române sau dispariţia istoriei şi a limbii noastre din şcolile româneşti. Punerea în pericol a independenţei energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecinţe catastrofale, inimaginabile şi iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia”, preciza preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, într-un comunicat transmis la începutul lunii aprilie.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activităţii în fiecare dintre sucursalele/subunităţile sale, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajaţi de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II şi SE Işalniţa — vor intra în şomaj.

Potrivit datelor furnizate de către CEO, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.

„Pentru perioada anului în care cererea de energie produsă pe bază de cărbune din sistem atinge cote minime, respectiv pentru lunile aprilie, mai şi iunie 2016, s-a propus reducerea/întreruperea unor activităţi în fiecare dintre sucursalele/subunităţile CE Oltenia, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier. Ca urmare a reducerii/întreruperii unor activităţi, un număr de 270 salariaţi de la Sucursala Electrocentrale Craiova II şi 370 salariaţi de la Sucursala Electrocentrale Işalniţa se vor afla la dispoziţia angajatorului în perioada menţionată şi vor beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime, conform prevederilor CCM (contractului colectiv de muncă) aplicabil al CE Oltenia”, au precizat oficialii CE Oltenia, în data de 16 martie 2016.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Daniel spune

    doar atat stiu guvernele ,dar toate din tara noastra chiar toate si-au vandut neamul de parca daca au beneficii din umbra or fi cumva vazuti bine in exterior ,vai,vai de ei ca nu vad ca isi sapa groapa viitorilor lor copii si intregii natii,trezitiva odata si lucrati ca este si tara voastra Domnilor parlamentari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata