Minerii dintr-un orăşel din Bulgaria trăiesc ca sclavii în secolul al XXI-lea

Aproape toți locuitorii orășelului Bobov dol (sud-vestul Bulgariei) își câștigă traiul muncind în minele de cărbune ale unui om de afaceri controversat, și de fapt duc o viață de sclavi în plin secol al XXI-lea.

Orășelul a ajuns în centrul celui mai mare scandal din campania electorală pentru alegerile europene din Bulgaria după ce, cu 10 zile înainte de vot, postul de televiziune Nova Tv a difuzat un reportaj filmat cu camera ascunsă în care minerii fac obiectul unor presiuni din partea conducerii minelor să voteze cu un anumit partid. ‘Știți că depindem de guvern și pentru noi este bine dacă guvernul este bine’, a spus unul dintre șefi la ședința dedicată exclusiv modului în care trebuie să voteze minerii. „De câteva săptămâni toți știu foarte bine cu ce număr din buletin trebuie să voteze, li s-a spus de nenumărate rânduri”, afirmă alt reprezentant.

În reportaj se mai afirmă că, înainte de alegeri, minerii au primit un avans extraordinar și că își vor primi salariile după alegeri. Postul de televiziune a bruiat sunetul în clip, astfel încât nu putea fi auzit numele partidului cu care erau presați să voteze minerii, dar în rețelele de socializare a apărut versiunea completă — sunet și imagine — în care este menționat numele Partidului Socialist Bulgar.

Comisia Electorală Centrală de la Sofia nu a considerat însă necesar să impună vreo sancțiune și a pasat mingea la Parchet, care a demarat o anchetă care cu siguranță se va prelungi. Conducerea socialiștilor a comentat doar că presiunea asupra minerilor a fost o inițiativă necoordonată a partenerului lor mai mic, partidul Lider, al căruia președinte este omul de afaceri Hristo Kovaciki, proprietar al minelor din Bobov dol.

Nova TV a difuzat marți dimineață un nou reportaj din Bobov dol care dezvăluie că minerii din oraș primesc o parte din salariu sub formă de tichete de masă care sunt valabile însă doar într-un singur magazin care aparține proprietarului minelor. Acest magazin este de obicei gol, iar carne se aduce o dată pe săptămână.

Locuitorii stau la coadă de la primele ore ale dimineții, unii chiar de la ora 3 dimineața, în condițiile în care magazinul deschide la ora 7 și, atunci când s-a filmat reportajul, nu se vedea nici urmă a mașinii de aprovizionare. După ora 9, la magazin sunt aduși cârnați și mititei care însă nu sunt suficienți pentru toți și se ajunge la bătaie între oamenii aflați la coadă.

‘Acesta este singurul magazin la care putem folosi tichetele de masă, la celelalte magazine se găsesc de toate, dar pe bani‘, spune una dintre femeile care a fost nevoită să plece cu mâinile goale. Un bărbat spune că s-a întâmplat să stea la coadă întreaga zi, degeaba, pentru că sunt zile în care nu se aduce nimic în magazin.

Reportajul a făcut senzație în presa bulgară, care comentează că este de necrezut ca în secolul al XXI-lea în Bulgaria mai există oameni care trăiesc ca în cele mai grele vremuri, la începutul anilor 90 ai secolului trecut, când toți bulgarii erau nevoiți să stea la cozi pentru orice fel de alimente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata