Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (A-C)

Fără îndoială că de cele mai multe ori preferăm să bem un ceai cald cu proprietăţi benefice asupra organismului nostru decât să luăm un pumn de pastile de la farmacie care, pe lângă faptul că sunt scumpe, ne pot produce unele reacţii adverse. Sau poate că preferaţi o cataplasmă de plante, ori o tinctură de plante în locul preparatelor de la farmacie ori pansamentelor cu iod.

Aşadar, pentru dumneavoastră am cules informaţii preţioase din cărţi de specialitate cu plante şi preparate pe bază de plante care să vă îmbunătăţească calitatea vieţii şi să amelioreze problemele de sănătate pe care le aveţi. Veţi găsi proprietăţile tămăduitoare ale fiecărei plante în parte, ce produse vă sunt necesare din plante, ce parte a plantei este folosită şi multe altele. Nu uitaţi însă că o vizită la medic este mai mult decât indicată şi autodiagnosticarea nu este întotdeauna cea mai fericită soluţie.

A

  • Albăstreaua (Centaurea cyanus)

Ce folosim şi cum se administrează Albăstreaua?

De la albăstrea se folosesc florile şi se administrează ceaiul de flori, compresele şi decoctul. Ceaiul se obţine prin infuzarea unei linguri de flori uscate la o cană de apă clocotită. Compresele tratează afecţiunile oftalmologice şi sunt ideale pentru tratamentele cosmetice iar decotul se obţine prin fierberea a două linguri de albăstrele la un litru de apă, vreme de zece minute.

Proprietăţile tămăduitoare ale Albăstrelei

Albăstreaua este ideală pentru tratarea afecţiunilor renale prin consumul a trei căni de ceai pe zi, pentru diaree şi reumatism (infuzia de albăstrele) şi pentru creşterea poftei de mâncare şi în consecinţă pentru anorexie. Extern, albăstreaua tratează cu succes conjunctivitele şi este ideală pentru un ten mai frumos.

 

  • Aloe Vera (Aloe Barbadensis)

Ce folosim şi cum se administrează Aloe Vera?

Aloe vera este unul din cele mai puternice remedii din natura vie. De la aloe vera folosim frunzele şi se administrează sub formă de suc proaspăt, capsule, gel ori cataplasme.

Proprietăţile tămăduitoare ale plantei Aloe Vera

Aloe vera este un remediu excelent pentru creşterea imunităţii. De asemenea, aloe vera combate constipaţia şi chiar are efecte puternice împotriva diabetului. Cancerul de diferite tipuri poate fi combătut cu ajutorul acestei plante miraculoase, aloe vera, ce poate fi folosită ca şi adjuvant în tratamentele medicamentoase. Aşadar, aloe vera poate trata cancerul pulmonar, ajutând la încetinirea sau stoparea tumorilor pulmonare, poate ajuta în tratamentul leucemiei.

La nivel extern, psoriazisul este prima din afecţiunile pe care aloe vera le tratează, şi cu care multă lume se confruntă. De asemenea, tratamentul cu aloe vera împotriva arsurilor de toate tipurile este cel mai eficient remediu la momentul actual.

 

  • Anasonul (Pimpinella anisum)

Ce folosim şi cum se administrează Anasonul?

Anasonul este una din plantele mai puţin cunoscute de noi, românii. De la anason folosim fructele cu seminţe şi frunzele şi se administrează sub formă de ceai de seminţe ( se fierbe o cană cu apă şi se toarnă peste o linguriţă de seminţe şi se lasă la infuzat), infuzie de fructe ori ulei de anason.

Proprietăţile tămăduitoare ale Anasonului

Anasonul este ideal pentru tratarea colicilor intestinale, pentru creşterea apetitului şi pentru tratarea anemiei, prin intermediul ceaiului de seminţe proaspăt. De asemenea, astenia şi ameţeala pot fi tratate cu ajutorul anasonului, prin consumul a trei căni cu infuzie de seminţe zilnic. Anasonul este ideal pentru calmarea colicilor bebeluşilor.

 

  • Anghinarea (Cynara scolymus)

Ce folosim şi cum se administrează Anghinarea?

Anghinarea este folosită mai mult în gastronomie, dar are proprietăţi minunate asupra corpului nostru. Anghinarea are ca şi părţi ce pot fi folosite frunzele şi rădăcina şi se administrează sub formă de infuzie (la o cană de apă clocotită, o linguriţă de frunze uscate, lăsate la infuzat vreme de zece minute), capsule, tinctură ori cataplasme.

Proprietăţile tămăduitoare ale Anghinarii

Anghinarea reglează nivelul colesterolului din sânge, are proprietăţi diuretice, tratează infecţiile intestinale şi litiaza biliară, indigestiile dar şi hipertensiunea. Constipaţia şi stările de vomă sunt tratate cu ceaiul de anghinare, în vreme ce afecţiunile hepatice sunt mult ameliorate din cauză că anghinarea este cel mai bun prieten al bilei şi un hepatoprotector excelent.

 

  • Ardei iute (Capsicum minimum)

Ce folosim şi cum se administrează Ardeiul iute?

De la ardeiul iute folosim fructul. Ardeiul iute este cel mai des întâlnit în bucătărie sub formă de condiment dar poate fi folosit şi sub formă de tinctură sau unguent.

Proprietăţile tămăduitoare ale Ardeiului iute

Ardeiul iute tratează alcoolismul şi intoxicaţiile organismului cu alcool ori tutun, prin consumul a câteva picături de tinctură diluată în apă. De asemenea, pentru durerile de gât ardeiul iute este un remediu excelent, ca şi în cazul guturaiului şi al reumatismului.

 

  • Arnica (Arnica montana)

Ce folosim şi cum se administrează Arnica?

Arnica este o plantă ce poate fi găsită mai degrabă în munţi şi păşunile alpine. De la arnică folosim florile şi acestea se administrează sub formă de infuzie (la o cană de apă clocotită, o linguriţă de plantă uscată, lăsată la infuzat vreme de 10 minute), tinctură, cataplasme ori ulei.

Proprietăţile tămăduitoare ale Arnica-i

Arnica tratează afecţiuni foarte grave precum arterita, cardiopatia ischemică, afecţiunile sistemului nervos (arnica stimulează sistemul nervos şi creşte tonusul acestuia). De asemenea, arterita tratează conjunctivita, înţepăturile de insecte şi cancerul de piele.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata