Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (D-I)

D

  • Drăgaica (Galium mollugo)

Ce folosim şi cum se administrează Dragaica?

Drăgaica este una din cele mai cunoscute plante de la noi din ţară mai ales datorită tradiţiilor şi obiceiurilor ce trenează în jurul ei. De la drăgaică folosim partea aeriană pentru a prepara infuzia de drăgaică (o lingură de flori la o cană de apă clocotită), tinctura, maceratul ori unguentul de drăgaică.

Proprietăţi tămăduitoare ale plantei Dragaica

Drăgaica poate trata cu succes epilepsia, leucemia, cistita, guta, reumatismul, impotenţa, diareea, enterocolita, febra, infecţiile urinare sau afecţiunile tiroidei.

E

  • Echinacea (Echinacea augustifolia)

Ce folosim şi cum se administrează Echinacea?

Echinacea este foarte cunoscută pentru proprietăţile sale de întărire a sistemului imunitar. De la echinacea folosim partea aeriană cu florile pentru a prepara tinctura, ceaiul sau unguentul, precum şi diverse preparate pentru a ne întări sistemul imunitar.

Proprietăţi tămăduitoare ale plantei Echinacea

Echinacea este cea mai cunoscută plantă folosită pentru întărirea sistemului imunitar, tratând cu succes infecţiile respiratorii prin consumul a 20 de picături de tinctură pe zi, la nevoie. De asemenea, echinacea combate gripa, regenerează celulele şi vindecă afecţiuni destul de grave precum otitele, sinuzita, durerile de gât dar şi vaginita ori urticaria.

 

  • Eucalipt (Eucalyptus globulus)

Ce folosim şi cum se administrează Eucaliptul?

Eucaliptul este mai puţin cunoscut la noi, fiind originar din Australia şi cultivat în România doar în condiţii speciale. Eucaliptul se foloseşte sub formă de pulbere, tinctură, ulei şi comprese, pe care le putem găsi în farmacii sau plafaruri.

Proprietăţi tămăduitoare ale Eucaliptului

Tot ce ţine de sistemul respirator poate fi tratat sau ameliorat cu ajutorul preparatelor pe bază de eucalipt, aşa că, astmul bronşic, bronşita acută, guturaiul, faringita, gripa ori laringita pot fi tratate cu ajutorul picăturilor de ulei de eucalipt, care mai este bun şi pentru a trata infecţiile urinare şi durerile de dinţi (o bucată de vată înmuiată în ulei de eucalipt diluat în apă).

F

  • Fierea pământului (Centaurium erythraea )

Ce folosim şi cum se administrează Fierea pământului?

Fierea pământului este o plantă cunoscută de sute de ani pentru proprietăţile sale tămăduitoare. De la fierea pământului folosim partea aeriană şi rădăcina pentru a prepara tinctura, siropul ori ceaiul (trei fire de plantă uscată la o cană de apă clocotită, lăsate la infuzat vreme de câteva minute).

Proprietăţi tămăduitoare ale plantei Fierea pământului

Fierea pământului are proprietatea de a trata gripa şi stările febrile ce o însoţesc, (jumătate de linguriţă de pulbere de rădăcină pe stomacul gol), dar şi balonarea (cu ajutorul tincturii), paraziţii intestinali şi afecţiuni ale ficatului (ceai de fierea pământului consumat zilnic).

G

  • Ginkgo biloba (Gingko biloba)

Ce folosim şi cum se administrează Ginkgo biloba?

Ginkgo biloba nu este foarte cunoscut la noi în ţară şi este o plantă destul de disputată. Ginkgo biloba se foloseşte îndeosebi sub formă de produse medicamentoase ce se găsesc la farmaciile naturiste şi la plafaruri. La noi în ţară, spre exemplu, există zeci de produse pe bază de ginkgo biloba, spre exemplu tincturi, capsule, siropuri, etc. Comprimatele ce au la bază ginkgo biloba sunt cele mai des folosite, sub formă de amestec, şi se fac cure de trei luni, timp în care se ia câte un comprimat de trei ori pe zi înaintea meselor principale.

Proprietăţi tămăduitoare ale plantei Ginkgo biloba

Ginkgo biloba îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare. Ginkgo biloba acţionează asupra memoriei, dar şi asupra capacităţii de concentrare şi de combatere a stresului zilnic. Aşadar, extractul de ginkgo biloba îmbunătăţeşte circulaţia sângelui la nivel cerebral şi ne ajută să ne oxigenăm celulele nervoase. Depresia cronică poate fi combătută şi în mod natural, prin curele cu ginkgo biloba, deoarece această plantă are capacitatea de a ne face mai optimişti, mai tonici, de a ne spori atenţia şi de a ne menţine atenţia trează şi ne redă energia de altădată. Problemele cardiace pot fi rezolvate cu ajutorul acestei plante deoarece ginkgo biloba are efecte minunate vasodilatatoare, şi reduce astfel presiunea arterială şi riscul de infarct.

 

  • Gălbenele (Calendula officinalis)

Ce folosim şi cum se administrează Galbenelele?

Gălbenelele pot fi folosite atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Gălbenelele se pot folosi sub formă de decoct, infuzie, pulbere, tinctură, cremă, comprese, măşti dar pot fi găsite în numeroase produse cosmetice, chiar şi pentru bebeluşi. Ceaiul de gălbenele se obţine prin infuzarea florilor de gălbenele, în general o lingură de gălbenele la o cană cu apă, şi se lasă la infuzat vreme de 10 minute cel mult, după care se strecoară şi se serveşte.

De asemenea, se mai poate prepara şi infuzia combinată sau decoctul de gălbenele. Gălbenelele cresc capacitatea organismului de a lupta contra infecţiilor deoarece substanţele conţinute au acţiune antiinflamatorie, antiseptică, antibacteriană şi antifungică.

Proprietăţi tămăduitoare ale Gălbenelelor

La nivel intern, gălbenelele tratează multe din afecţiunile sistemului digestiv şi aici vorbim de crampele abdominale, gastrita, ulcerul gastric, constipaţie, colite, etc. Pentru a trata arsurile stomacale de exemplu putem folosi ceaiul de gălbenele (o linguriţă la o cană de apă clocotită, infuzie de jumătate de minut). Gastrita şi ulcerul gastric se pot trata de asemenea cu ajutorul gălbenelelor, aşadar se administrează câte un litru de infuzie combinată de gălbenele, vreme de două luni.

La nivel extern, gălbenelele tratează rănile la sâni, acneea, arsurile solare, ridurile şi diverse răni. Crema de gălbenele este ideală mai ales pentru tenul uscat. Aceasta se poate aplica şi în sezonul rece, mai ales pentru protejarea buzelor pe care le va înmuia şi hidrata intens. Coşurile, acneea, alte boli ale pielii pot fi tratate cu crea de gălbenele deoarece aceasta are rol antiseptic, cicatrizant şi antibacterian.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata