Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (L-O)

L

  • Lămâia (Citrus limon)

Ce folosim şi cum se administrează Lămâia?

Lămâia este cea mai cunoscută specie de citrice care se poate cultiva cu succes şi în ţara noastră. Lămâia este în sine un medicament naturist excepţional. Din lămâie putem folosi fructul pentru a prepara suc proaspăt de lămâie (cu multe calităţi bactericide, antiseptice, tonice şi febrifuge), ulei de lămâie, decoct de lămâie (trei lămâi tăiate felii fierte vreme de 10 minute într-un litru de apă) şi infuzie de lămâie (2 căni de apă fierbinte la o lămâie tăiată).

Proprietăţile tămăduitoare ale Lămâii

Sucul de lămâie proaspăt băut zilnic poate trata cu succes infecţiile pulmonare ori intestinale, aerofagia şi reumatismul sau guta deoarece lămâia contribuie la eliminarea apei în exces din ţesuturi şi detoxifiază organismul. Obezitatea poate fi prevenită şi tratată cu lămâie, la fel ca şi paraziţii intestinali. În caz de faringită, faceţi gargară cu suc proaspăt de lămâie diluat în apă.

 

  • Lăptuca (Lactuca sativa)

Ce folosim şi cum se administrează Lăptuca?

De la lăptucă folosim frunzele şi seminţele pentru a prepara o delicioasă salată, o minunată infuzie (o cană de apă fierbinte turnată peste o mână de frunze, lăsat la infuzat vreme de cinci minute), cataplasme cu frunze proaspete ori opărite sau sucul de frunze (pentru curăţarea tenului) ori infuzia de seminţe cu proprietăţi hipoglicemiante.

Proprietăţile tămăduitoare ale Lăptucii

Lăptuca poate trata cu succes tusea nervoasă (se indică consumul de decoct de lăptucă), insomnia, palpitaţiile, diabetul şi constipaţia, precum şi acneea, furunculele şi arsurile.

 

  • Lemn dulce (Glycyrrhiza glabra

Ce folosim şi cum se administrează Lemnul Dulce?

Lemnul dulce este o plantă mai puţin cunoscută dar care are proprietăţi nebănuite. Lemnul dulce este o plantă de la care se folosesc frunzele şi rădăcina, şi se recomandă pentru tratarea reumatismului, ulcerului, artritelor, afecţiunilor aparatului respirator, infertilităţii, etc. Putem folosi tinctura de lemn dulce, ce poate fi preparată în casă sau cumpărată de la magazine specializate şi de la plafaruri. Tinctura este foarte repede absorbită de organism şi este foarte eficientă.

Mai mult, pulberea de lemn dulce se obţine prin macerarea cu ajutorul râşniţei de cafea a rădăcinilor uscate de plantă, iar infuzia de lemn dulce este folosită în tratarea unei game foarte numeroase de afecţiuni.

Proprietăţile tămăduitoare ale Lemnului Dulce

Lemnul dulce tratează cu succes gripa, răceala şi afecţiuni ale sistemului respirator şi învinge cu succes cancerul hepatic, cancerul de prostată, cancerul de col uterin datorită substanţelor antitumorale pe care le conţine. Lemnul dulce tratează cu succes sindromul ovarelor polichistice, amenoreea şi frigiditatea (ce apar datorită scăderii nivelului de hormoni masculini, de testosteron), infertilitatea, bufeurile de căldură din premenopauză şi începutul menopauzei şi osteoporoza, precum şi alergiile.

 

  • Leurda (Allium ursinum)

Ce folosim şi cum se administrează Leurda?

Leurda se recoltează în stare proaspătă, se taie frunzele tinere cu un cuţitaş în luna martie şi aprilie, şi se păstrează la frigider vreme de câteva zile. Se consumă sub formă de salată dintr-o mână de frunze proaspete de leurdă, care se spală bine şi se taie mărunt. De asemenea, leurda se poate consuma şi sub formă de suc sau tinctură.

Proprietăţile tămăduitoare ale Leurdei

Leurda tratează o mulţime de afecţiuni printre care amintim trombozele, deoarece are efecte fluidifiante sanguine şi antiagregamte plachetare. Aşadar, se consumă suc de leurdă, dimineaţa pe stomacul gol. Leurda poate şi preveni accidentele vasculare dar şi bolile cardiace asociate valorilor mari ale colesterolului. Leurda consumată pe termen lung, poate preveni şi trata bolile cardiace precum ischemia, aritmia şi tahicardia.

Hipertensiunea arterială se tratează cu tinctură de leurdă, iar reumatismul poate fi prevenit dar şi tratat cu cure repetate cu suc de leurdă. Leurda poate opri procesul natural de îmbătrânire prin consumul zilnic de salată şi poate ajuta fumătorii să renunţe la acest viciu.

 

  • Leuştean (Levisticum officinale)

Ce folosim şi cum se administrează Leuşteanul?

De la leuştean folosim rădăcina şi frunzele. Leuşteanul este un renumit condiment dar şi o plantă de leac ce se consumă sub formă de infuzie de frunze (o lingură de frunze la o cană cu apă clocotită, lăsat la infuzat vreme de cinci minute), decoct de rădăcină, suc şi cataplasme.

Proprietăţile tămăduitoare ale Leuşteanului

Leuşteanul poate trata cu succes bronşita şi tusea, prin consumul a trei căni de decoct zilnic, de asemenea, leuşteanul poate stăpâni pofta de mâncare exagerată prin mestecarea frunzelor de leuştean înainte de masă dar poate trata şi constipaţia, indigestia, gastrita, colicile intestinale şi hipertensiunea.

 

  • Levănţica (Lavandula Angustifolia)

Ce folosim şi cum se administrează Levănţica?

Cine nu cunoaşte această plantă minunată cu proprietăţi binecunoscute? De la levănţică folosim florile. Ceaiul de levănţică se obţine sub formă de infuzie şi se prepară din florile uscate sau din pulbere, câte două linguriţe în 250 ml de apă clocotită, lăsată la infuzat vreme de 10 minute. Se pot consuma trei ceaiuri zilnic. Levănţica poate fi folosită sub diverse forme, de la pulbere, ceaiuri, uleiuri, până la tincturi.

Proprietăţile tămăduitoare ale plantei Levănţica

Pe plan intern, levănţica acţionează ca un calmant al sistemului nervos central, combate căderea părului, estompează frica, calmează durerile abdominale având un efect antispastic, stimulează pofta de mâncare şi măreşte secreţia biliară şi are proprietăţi diuretice.

Levănţica mai poate fi regăsită şi în ceaiurile de stimulare a lactaţiei, ajutând tinerele mame să fie mai relaxate. Pe plan extern, lavanda este folosită pentru efectele sale calmante şi pentru tratarea diverselor răni şi afecţiuni ale pielii. Sunt foarte multe afecţiuni pe care levănţica le tratează cu succes, precum acneea, aftele, ameţelile, arsurile, aritmia cardiacă, astmul, bolile de inimă, de rinichi şi de ficat şi balonările.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata