Mini-dicţionar al celor mai comune plante cu proprietăţi tămăduitoare (P-V)

P

  • Păducel (Crataegus monogyna)

Ce folosim şi cum se administrează Păducelul?

Păducelul creşte la câmpie şi la deal. Folosim frunzele, florile şi fructele din planta întreagă de păducel pentru a prepara infuzie de flori sau fructe. Modul de preparare este foarte simplu: se ia o lingură de fructe de păducel sau flori de păducel peste care se adaugă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat aproximativ 10 minute. Tinctura de păducel nu este recomandata in cazul ulcerului gastric.

Proprietăţile tămăduitoare ale Păducelului

Tinctura de păducel mai poate fi folosită şi pentru tratarea afecţiunilor cardiace având un efect uşor coronaro-dilatator şi totodată aceasta tratează şi hipertensiunea. Ceaiul de păducel ajută şi tratează tulburările de menopauză şi stările proaste ale organismului precum: agitaţia, starea de oboseală, nervozitate şi anxietate. Ceaiul de păducel mai poate fi utilizat şi pentru scăderea semnificativă a colesterolului.

 

  • Păpădia (Taraxacum officinale)

Ce folosim şi cum se administrează Păpădia?

Păpădia este una din cele mai răspândite plante din ţara noastră. De la păpădie se folosesc: rădăcina, frunzele şi florile pentru a prepara infuzia de păpădie. Modul de prepare este foarte uşor: la o cană de apă clocotită se adaugă o linguriţă de plantă de păpădie şi se lasă 10 minute la infuzat. De asemenea, mai sunt utilizate cu succes şi tinctura de păpădie, sucul de păpădie şi maceratul de păpădie

Proprietăţile tămăduitoare ale Păpădiei

Păpădia tratează hepatita cronică, insuficienţa hepatică, iar datorită faptului că o cură de păpădie elimină toate toxinele din organism, păpădia este folosită şi la tratarea litiazei biliare, a icterului, a acneei şi furunculozei. Tot păpădia tratează şi reumatismul, guta şi hemoroizii.

 

  • Pătlagina (Plantago)

Ce folosim şi cum se administrează Pătlagina?

De la pătlagină se folosesc frunzele deoarece acestea conţin vitamine esenţiale precum: vitamina A, vitamina C şi vitamina K. De asemenea, frunzele de pătlagină conţin şi calciu, fier, magneziu, zinc şi tanin. Frunzele de pătlagină se utilizează sub formă de infuzie, cataplasme sau unguent.

Proprietăţile tămăduitoare ale Pătlaginii

Siropul de pătlagină tratează cu succes infecţiile respiratorii şi tusea. De asemenea, tot siropul de pătlagină tratează şi diareea, astmul, bronşita, hipertensiunea arterială, tusea, reumatismul, stomatitele, ateroscleroza şi hemoragiile. La nivel extern poate trata abcese, herpes, bube, tăieturi şi furuncul.  Pentru tusea seacă sau durerile in gât şi în piept se utilizează ceaiul de pătlagină. Se pot consuma până la patru căni de ceai de pătlagină pe zi. Acesta se obţine prin infuzarea a două linguriţe de frunze uscate de pătlagină peste care se adaugă 200ml de apă clocotită şi apoi se lasă la infuzat câteva minute.

 

  • Pătrunjel (Petroselinum)

Ce folosim şi cum se administrează Pătrunjelul

Pătrunjelul este un condiment excelent, o iarbă aromată de excepţie ce nu lipseşte aproape niciodată din cămara noastră, fie în formă proaspătă fie uscată. De la pătrunjel consumăm frunzele, partea superioară a plantei. Utilizăm pătrunjelul pentru a prepara diverse mâncăruri, frunzele proaspete pentru a prepara sucul, iar seminţele pentru a prepara infuzia. Pătrunjelul mai poate fi folosit şi pentru a prepara cataplasmele sau pulberea de pătrunjel.

Proprietăţile tămăduitoare ale Pătrunjelului

Pătrunjelul tratează intoxicaţia etilică sau beţia, dar ajută şi la stoparea fumatului. De asemenea, ateroscleroza este una din afecţiunile ce pot fi tratate cu ajutorul pătrunjelului, precum şi hipertensiunea, deoarece acesta are efecte benefice asupra vaselor de sânge. Pătrunjelul ajută trupul să lupte cu cancerul şi duce la restabilirea unui echilibru din punct de vedere hormonal. Afecţiunile aparatului genital feminin precum dismenoreea, sindromul post-menopauză sau fertilitatea slabă, sunt tratabile cu ajutorul acestei plante miraculoase, pătrunjelul, consumat zi de zi sub formă crudă, de salată sau de suc.

 

  • Pelin (Artemisia absinthium)

Ce folosim şi cum se administrează Pelinul

Pelinul este una din minunile naturii, de o culoare inconfundabilă şi un gust foarte amar. Pelinul ajută la tratarea multor afecţiuni. De la pelin folosim partea superioară pentru a prepara ceaiul, pulberea sau tinctura.

Proprietăţile tămăduitoare ale Pelinului

Pelinul are proprietatea de a trata cu succes durerile de cap, indigestiile, gazele intestinale, afecţiunile hepatice, ciroza şi paraziţii intestinali. Totodată ajută şi la tratarea problemelor de natură ginecologică precum anexita şi candidoza vaginală.

R

  • Ricin (Ricinus)

Ce folosim şi cum se administrează Ricinul?

Ricinul este o plantă bogată în fibre, în vitamina B şi nu conţine colesterol. De la ricin folosim seminţele pentru a prepara uleiul de ricin. Acesta se prepară numai pe cale industrială.

Proprietăţile tămăduitoare ale Ricinului

Uleiul de ricin tratează constipaţia şi paraziţii intestinali (se ia câte o lingură de ulei de ricin pe stomacul gol vreme de o săptămână). De asemenea, uleiul de ricin tratează negii şi hemoroizii prin masajul fin al zonei afectate.

 

  • Rostopasca (Chelidonium majus)

Ce folosim şi cum se administrează Rostopasca?

Rostopasca se poate folosi în mai multe moduri. De cele mai multe ori, străbunii noştri o foloseau în stare naturală însă noi folosim pulberea de rostopască (ce se obţine prin măcinarea fină a tulpinilor de rostopască cu ajutorul unei râşniţe electrice de cafea). Pentru tratatrea afecţiunilor se foloseşte tinctura de rostopască şi infuzia de rostopască.

Proprietăţile tămăduitoare ale Rostopascăi

Se utilizează tinctura de rostopască în cazul spasmelor digestive, iar pulberea de rostopască este ideală pentru a trata dischinezia biliară. Tot cu ajutorul pulberei de rostopască pot fi tratate migrenele. Datorită faptului că rostopasca are în compoziţie substanţe active care combat celulele tumorale, publerea de rostopască administrată intern ameliorează starea bolnavilor de cancer, îndeosebi în cazul cancerului pancreatic, ovarian, faringian, rectal, de sân, de colon sau de ficat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata