Ministerul Culturii: Portretul lui Mihai Eminescu este folosit abuziv în contextul unei campanii publicitare

Ministerul Culturii solicită firmei care derulează o campanie publicitară în care este folosit portretul lui Mihai Eminescu să respecte prevederile legale cu privire la bunele uzanțe ale operei și să renunțe imediat la folosirea în scop comercial a imaginii marelui poet.

Potrivit unui comunicat remis joi de minister, portretul poetului Mihai Eminescu este folosit „abuziv” în contextul unei campanii publicitare de promovare a unor teste pentru depistarea bolilor venerice.

Ministerul Culturii consideră că „acest gen de acțiune este revoltătoare și nu se află în conformitate cu bunele uzanțe și exploatarea normală a operei artistice”.

„Ministerul Culturii își exprimă profunda indignare cu privire la folosirea imaginii celui mai important poet român în scop pur comercial, asociat unui produs sau unui serviciu de tipul celui la care se face referire. Există o serie de utilizări ale unei opere aduse anterior la cunoștință publică care pot fi permise, fără consimțământul autorului și fără plată vreunei remunerații, dacă respectă anumite condiții impuse de Legea nr. 8/ 1996 privind drepturile de autor și conexe, detaliate în cuprinsul art. 33. Două dintre aceste condiții ar fi ca aceste utilizări să fie conforme bunelor uzanțe și să nu contravină exploatării normale a operei”, se arată în comunicatul citat.

Totodată, instituția aduce la cunoștință că art. 30, alin (6) din Constituția României prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, o altă reglementare aplicabilă dreptului la propria imagine se regăsește în Legea nr. 148/ 2000 (art.6, lit.f.) care interzice prejudicierea imaginii, onoarei, demnității și vieții particulare a persoanelor. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata