Ministerul Sănătăţii face un apel către cetăţeni pentru donarea voluntară de sânge

Ministerul Sănătății a făcut marți, 19 august, un apel către cetățeni pentru donarea voluntară de sânge, având în vedere sesizările primite în ultimele zile privind deficitul din unele unități sanitare.

„În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibile”, a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat remis presei.

Conform sursei citate, Ministerul Sănătății vrea să îmbunătățească modul de donare, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

Ministrul Sănătății a cerut marți reprezentanților Institutului Național de Hematologie analizarea posibilității prelungirii programului de lucru la centrele de transfuzii, dar și creșterea numărului de utilizări a celor 5 centre mobile de recoltare achiziționate în anul 2009.

„Autocarele trebuie folosite nu numai în locuri publice. Trebuie să se deplaseze la instituții, firme, pentru a recolta sânge de la persoane voluntare, așa cum se procedează și în  alte țări europene. Fiecare autocar va deservi un număr de județe, iar activitatea va fi monitorizată atent în vederea creșterii numărului de donări și reducerii lipsei de sânge’, a adăugat ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății va monitoriza cu atenție utilizarea acestora pentru îmbunătățirea activității în mod continuu și a obținerii rezultatului optim de la fiecare centru mobil de recoltare de sânge. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata