Miniştrii Costescu, Bostan, Curaj şi Stoenescu au fost schimbaţi din funcţie

Premierul Dacian Cioloş a anunţat marţi, 5 iulie, că ministrul Transporturilor, Dan Costescu, ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, şi ministrul delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, au fost schimbaţi din funcţie.

„După o perioadă de pregătire, Guvernul intră într-o etapă nouă, aceea a livrării rezultatelor. (…) Am decis astăzi să operez câteva schimbări în Guvern. (…) Vreau să mulţumesc domnilor miniştri Adrian Curaj, Dan Costescu, Marius Bostan şi Dan Stoenescu”, a declarat Cioloş la Palatul Victoria.

Premierul a mai anunţat că la Educaţie îl va propune miercuri pe Mircea Dumitru, la Transporturi pe Sorin Buşe, la Departamentul pentru relaţiile cu românii de pretutindeni pe Maria Ligor, iar la Ministerul Comunicaţiilor va fi numit interimar şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache.

Premierul Cioloş a spus că a decis să opereze aceste schimbări „pentru un suflu nou” în echipa guvernamentală.

Și miniştrii pe care-i schimb şi-au făcut în mare parte treaba. La fiecare din cele patru ministere (…) sunt lucruri care au progresat bine, doar că (…) vreau un nou imbold, un nou impuls. Prioritatea noilor miniştri pe cele patru domenii va fi (…) să accelereze livrarea de rezultate pe proiecte care au fost începute şi care din punctul meu de vedere nu au avansat suficient de rapid. Deci, pe de o parte, accelerarea acestor proiecte şi, pe de altă parte, vreau să vină şi oameni cu un suflu nou, cu un mod de abordare un pic diferit, care să permită valorificarea timpului pe care-l mai avem la dispoziţie pe câteva lucruri pentru care Guvernul s-a angajat”, a explicat Cioloş.

În ceea ce priveşte Ministerul Transporturilor, premierul Cioloş a spus că vrea să fie accelerată activitatea pe execuţia proiectelor de autostrăzi, dar şi reforma la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.

La Transporturi, vreau să accelerăm activitatea (…) pe execuţia proiectelor de autostrăzi, proiectele care sunt acum în execuţie şi unde lucrurile n-au evoluat suficient de bine. Reforma la Compania Naţională de Autostrăzi şi de Drumuri pe care o cer de câteva luni, unde ştiu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid şi totodată pregătirea de noi proiecte. Suntem aici tocmai pentru că am preluat guvernarea fără proiecte pregătite pentru perioada bugetară 2014-2020. Sunt unele proiecte care au început să fie pregătite, dar trebuie să accelerăm aici ritmul tocmai ca în anii următori să avem ce să implementăm”, a precizat Cioloş.

Totodată, prim-ministrul Cioloş a arătat că îşi doreşte de la noul ministru delegat pentru relaţia cu românii de pretutindeni o accelerare a activităţilor pentru pregătirea alegerilor parlamentare.

„Îmi doresc o accelerare a activităţilor acestui minister pentru pregătirea alegerilor, pentru informarea românilor din diasporă legat de posibilitatea de a vota prin corespondenţă, de a pregăti cât mai bine alegerile chiar şi pentru voturile în circumscripţii (…) Îmi doresc şi câteva proiecte care au început, e adevărat, (…) care să faciliteze reconectarea românilor din diasporă cu ţara. Vrem să oferim cât mai multe posibilităţi pentru cei care doresc să se întoarcă în ţară sau cei care doresc să lucreze şi în mediul de business cu România”, a adăugat Cioloş.

În cazul Ministerului Educaţiei, Cioloş a explicat că îşi doreşte mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar, precizând că şi-ar fi dorit o activitate mai accelerată pentru clarificarea situaţiei referitoare la plagiate.

„La Ministerul Educaţiei, (…) lucrurile au progresat aş spune chiar foarte bine, mai ales pe partea de cercetare şi pe partea de învăţământ universitar s-au întâmplat multe lucruri bune. Îmi doresc mai multă consistenţă pe partea de învăţământ preuniversitar. Mi-aş fi dorit o activitate mai accelerată a pregătirii intrării în funcţie a noului CNATDCU şi a întregului acest proces de clarificare a situaţiei cu plagiatele, pentru că dincolo de persoane (…), atâta vreme cât planează suspiciuni asupra sistemului doctoral al nostru, asta ne afectează din punct de vedere al credibilităţii în general şi mai ales din punct de vedere al credibilităţii sistemului universitar şi al domeniului cercetării. Activitatea a intrat acum pe un făgaş normal, însă mi-aş fi dorit ca acolo lucrurile să meargă un pic mai repede”, a mai afirmat Cioloş.

Referitor la Ministerul Comunicaţiilor, premierul Cioloş a subliniat că există în prezent mai multe sisteme IT în diferite instituţii care nu sunt compatibile între ele.

„Pentru Ministerul Comunicaţiilor, decizia mea este să propun pentru câteva săptămâni un interimat, o să-l propun pe domnul ministru Dragoş Tudorache, şeful Cancelariei, cu atât mai mult cu cât (…) Guvernul a luat decizia să creeze un post de coordonator pentru Tehnologia Informaţiei, care să pregătească câteva măsuri care să asigure o mai bună coordonare a proiectelor de IT, la nivelul Guvernului. Avem multe situaţii în multe instituţii în care avem platforme, sisteme IT care nu sunt compatibile între ele. Avem nevoie de coerenţă pentru viitor. În mod formal, în structura Guvernului actual, Ministerul Comunicaţiilor are această responsabilitate pe care a acoperit-o din punctul meu de vedere mai mult sau mai puţin bine şi aici avem nevoie de o evoluţie şi de asta am luat şi această decizie de creare a acestei poziţii în interiorul Guvernului şi mi-aş dori ca ministrul pe care o să-l numesc pentru următoarele luni la Comunicaţii să poată să facă această tranziţie pentru a consolida şi a întări acest post pe care l-am creat, în aşa fel încât, sper eu, de la următorul Guvern, instalarea următoarei echipe guvernamentale, să avem din acest punct de vedere o claritate mai bună în ceea ce priveşte modul în care la nivelul Guvernului se coordonează aceste platforme IT”, a mai explicat Dacian Cioloş. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata