Ministrul Bugetului: Creşterea economică a României ar putea fi de peste 4 – 4,5% în 2015

 

Raportul Eurostat arată că 2014 va fi cel mai bun an economic al României și dă speranțe, totodată, ca în 2015 creșterea economiei să fie de peste 4 – 4,5%, a declarat vineri ministrul delegat pentru buget, Bogdan Darius Vâlcov.

„Resping cu tărie orice încercare disperată de dezinformare, potrivit cărora se va renunța la cota unică de impozitare sau vor fi majorate alte taxe și impozite. Atât eu cât și Guvernul României susținem păstrarea cotei unice, dar și continuarea politicilor de relaxare fiscală și prin reducerea TVA la legume, fructe și carne”, a afirmat oficialul MFP.

El a arătat că avansul economic al României se va regăsi în 2015 în creșterea pensiilor cu 5%, în creșterea salariului minim cu 150 lei în două tranșe, în indexarea salariilor pentru profesori și medici dar și în continuarea politicilor de relaxare fiscală.

„Putem spune că România se află pe direcția bună a creșterii și consolidării economice și îi rog pe toți românii să privească în afara contextului electoral, toate aceste date reale și certe, ca fiind semne viabile pentru creșterea nivelului nostru de trai”, a mai spus ministrul Bugetului, referindu-se la raportul Eurostat publicat vineri.

România a avut a cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul al treilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, potrivit unei estimări preliminare publicată vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Datorită unei creșteri economice trimestriale de 1,9%, România este lider în UE, urmată de Polonia (0,9%), Marea Britanie și Grecia, ambele cu o creștere de 0,7%. Potrivit Eurostat, economia zonei euro a urcat cu 0,2% după un avans de 0,1% în trimestrul precedent iar Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică de 0,3%, după un avans de 0,2% în trimestrul al doilea.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o creștere de 3,3%, a doua mare creștere din Uniunea Europeană după avansul de 3,45% înregistrat de economia poloneză. În schimb, creșterea anuală înregistrată de economia zonei euro a rămas la 0,8% în timp ce PIB-ul UE a înregistrat un avans de 1,3%, același cu cel înregistrat în trimestrul al doilea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata