Ministrul delegat pentru Energie: Gazoductul Iaşi-Ungheni va fi funcţional, cel mai probabil, de la sfârşitul lunii august

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a anunțat luni, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Iași, că, la sfârșitul lunii august, România va începe să furnizeze gaz metan Republicii Moldova, prin intermediul gazoductului care leagă România de statul vecin.

Răzvan Nicolescu a anunțat că, pe partea românească a Prutului, lucrările au fost deja finalizate, urmând ca și cele din Republica Moldova să fie încheiate până cel târziu pe 15 august, astfel încât, cel mai probabil, în perioada 25-27 august să înceapă furnizarea gazului metan dinspre România spre Republica Moldova.

„Mă bucur că s-au respectat termenele agreate de Comisia Europeană dar și pentru că România își va ține promisiunea față de Republica Moldova și va începe să furnizeze gazul metan de care are nevoie. Această etapă nu are doar o valoare simbolică, precum Podul de Flori sau diferite acte culturale, așa cum au fost până acum multe dintre colaborările cu Republica Moldova, ci și una pragmatică, economică. Lucrările pe partea noastră au fost finalizate. Așteptăm să fie finalizate și cele de pe partea Republicii Moldova, pentru a începe furnizarea de gaz”, a spus ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Acesta s-a arătat, totodată, încântat că lucrările au fost finalizate în 11 luni, mult mai devreme decât a fost prognozat și au costat cu aproximativ 10 la sută mai puțin decât era prevăzut în proiect.

Răzvan Nicolescu a spus că, într-o primă etapă, România va furniza aproximativ 14.000-15.000 metri cubi de gaz metan pe oră, urmând ca, în faza a doua a proiectului, debitul anual să fie de 1,5 — 2 miliarde de metri cubi.

El a spus că va fi încheiat un protocol de colaborare cu societatea Transgaz, care să administreze gazoductul pe partea românească și cu societatea Vest Moldotransgaz, în Republica Moldova.

Lucrările de construcție la gazoductul Iași — Ungheni, care va interconecta România și Republica Moldova, au fost inaugurate la 27 august 2013, în partea stângă a Prutului, în prezența premierilor Victor Ponta și Iurie Leancă și a comisarului european pentru energie, Günther Oettinger.

Conducta de gaz are o lungime totală de 43,2 kilometri, din care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri și este îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Capacitatea maximă a gazoductului va fi de 1,5 miliarde de metri cubi anual, ceea ce reprezintă mai mult decât consumul anual de gaze al Republicii Moldova.

Valoarea totală a proiectului este de 26,5 milioane de euro, valoarea proiectului pe teritoriul României fiind de 18,2 milioane de euro, pe teritoriul Republicii Moldova de 8,3 milioane de euro și subtraversarea râului Prut — două milioane de euro.

Pentru ca această conductă să poată fi utilizată la capacitate maximă, Republica Moldova va trebui să construiască o magistrală Ungheni-Strășeni, care va permite alimentarea cu gaz de la conducta Iași-Ungheni și asigurarea consumului anual de gaze. Pentru aceasta sunt necesare investiții de cel puțin 60 de milioane de euro, iar autoritățile de la Chișinău au declarat că acest proiect ar putea fi realizat în decursul a aproximativ 4-5 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata