Ministrul Finanţelor: Următoarea Misiune FMI de evaluare ar putea fi la începutul lui 2015, posibil cu un nou Guvern

Următoarea evaluare oficială a acordului cu România de către Misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) ar putea avea loc la începutul anului 2015, posibil cu un nou Guvern, afirmă ministrul Finanțelor Publice Ioana-Maria Petrescu, într-un interviu acordat AGERPRES.

Proiectul de buget pe 2015 ar putea fi analizat însă cu partenerii internaționali la sfârșitul lunii noiembrie 2014, la București, cu ocazia unor discuții tehnice.

Ministrul Finanțelor aduce, de asemenea, o serie de precizări referitoare la rectificarea bugetară, aprobată recent de Guvern, și prezintă o serie de date referitoare la colectarea principalelor venituri bugetare în primele nouă luni, declarându-se mulțumită de activitatea Agenției Naționale de Administrare Fiscală /ANAF/ și a Direcției Generale Antifraudă Fiscală /DGAF/.

AGERPRES: Care este, în acest moment, relația României cu instituțiile financiare internaționale și care au fost principalele teme de discuție cu ocazia recentelor întâlniri de la Bruxelles?

Ioana-Maria Petrescu: Avem un acord preventiv cu Fondul Monetar Internațional /FMI/, Comisia Europeană /CE/ și Banca Mondială /BM/, acest lucru nu s-a schimbat, avem o relație foarte bună. Am continuat discuțiile tehnice cu ei, am avut discuții tehnice și la sfârșitul lunii iulie, am avut o discuție informală la Bruxelles acum câteva săptămâni, a fost o discuție informală pentru că ei au o politică să nu se implice în campanie electorală, să nu fie interpretat nimic politic din ceea ce fac. Și atunci au preferat să nu fie o misiune oficială de evaluare acum înainte de alegeri, dar să avem discuții tehnice în afara țării.

Am discutat despre rectificarea bugetară, am vrut să știe care sunt încasările până acum, cum prognozăm veniturile în viitor, de unde vom acoperi impactul contabil al reducerii CAS, care a intrat în vigoare de la 1 octombrie, am discutat de ținta de deficit bugetar, să ne menținem în ținta de deficit bugetar care a fost agreată cu ei. Am discutat și de alte reforme structurale la care ne-am angajat în ultima scrisoare de intenție semnată cu ei, de reforma în aplicarea managementului privat la companiile de stat, au fost discuții foarte tehnice și aplicate și, spun eu, foarte fructuoase.

AGERPRES: Care a fost poziția FMI vizavi de rectificarea bugetară, pe care Guvernul a aprobat-o recent, care a inclus și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale?

Ioana-Maria Petrescu: În primul rând vreau să fie foarte clar că, din punctul meu de vedere, FMI și CE nu reprezintă un șef căruia să-i dăm raportul, ci sunt parteneri cu care ne sfătuim pe reforme structurale, pe reforme fiscale. Din punctul de vedere al CAS, vreau să fie extrem de clar că și FMI și CE și noi credem că este o măsură structurală extrem de bună. Nimeni nu a avut o altă opinie decât asta. Ceea ce am discutat în iunie a fost și modalitatea de acoperire a acelui gol contabil care a rezultat din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, unde am fost extrem de fermă că nu sunt de acord ca o reducere a fiscalității să fie complementată cu altă creștere de taxe.

Am fost foarte fermă pe acest lucru și acest lucru nu s-a întâmplat, după cum știți. Aici ne-am despărțit un pic la opinii, dar încă o dată suntem de acord că este o măsură bună structurală și îmi pare extrem de bine că a intrat în vigoare de la 1 octombrie, cu ajutorul Parlamentului, și cred că va fi o măsură care va avea efecte benefice asupra mediului de afaceri, mai ales că nu este dublată de taxe pe mediul de afaceri.

AGERPRES: Întâlnirile de la Bruxelles au reprezentat un schimb informal de opinii. Când ar putea avea loc o nouă evaluare oficială a FMI a acordului cu România?

Ioana-Maria Petrescu: Ceea ce pot să vă spun este că am avut discuții cu ei pe acest subiect, există o dorință și din partea mea și din partea premierului ca FMI să se întoarcă într-o vizită oficială, într-o vizită de evaluare. Una dintre opțiuni care a fost discutată este ca ei să se întoarcă la sfârșitul lui noiembrie, începutul lui decembrie, posibil pentru o altă discuție tehnică, probabil pe bugetul pe 2015, pentru ca apoi o evaluare formală să fie poate la începutul anului viitor, cu posibil un nou Guvern. Și asta vine direct din politica FMI de a nu scrie și semna o scrisoare de intenție cu un guvern intermediar. Dacă ei simt că este posibilitatea să se schimbe Guvernul după alegeri, atunci nu ar vrea să semneze o scrisoare de intenție, să spunem la sfârșitul lui noiembrie, dacă va exista un nou Guvern câteva săptămâni mai târziu. Încă discutăm date și posibile alternative, dar asta a fost una din posibilitățile pe care le-am discutat la Bruxelles.

AGERPRES: Posibila vizită a FMI la sfârșitul lunii noiembrie va fi la nivel de experți sau va veni și șefa Misiunii FMI?

Ioana-Maria Petrescu: Este posibil să vină și șefa Misiunii. Ideea era să nu fie o evaluare oficială pentru că aceea se termină cu semnarea unei scrisori de intenție și atunci este preferabil ca acea scrisoare să fie semnată de miniștrii noi, de președintele nou și atunci este bine să fie noul Guvern în funcție în momentul când ea este semnată.

AGERPRES: De ce a fost nevoie la rectificare de tăierea unor venituri bugetare dacă s-a îmbunătățit colectarea?

Ioana-Maria Petrescu: O mare parte din acele tăieri de fapt sunt tăieri contabile. Să vă dau un exemplu: s-au tăiat (venituri bugetare prognozate — n.r.) de la TVA, dar nu s-a tăiat de la TVA pentru că nu a fost bună colectarea. S-a tăiat pentru că am dat mai mult la bugetele locale din sumele colectate pe TVA. Și atunci, pentru că s-a dat la locale din sumele defalcate de TVA, a trebuit să se scadă contabil din veniturile la TVA pe partea cealaltă. Și, la fel, au fost mai multe astfel de reglări contabile. S-au scăzut pe FEN-uri, pe co-finanțări, de la cheltuieli, trebuie să se scadă și pe venituri. Sunt niște reglări contabile acolo, dar noi am considerat că în continuare vom colecta bine și acele prognoze au fost incluse în rectificarea bugetară. Acele tăieri sunt în mare parte contabile, nu din cauza unor nerealizări la colectare.

AGERPRES: În contextul acestor tăieri, fie ele și doar contabile, pe TVA, acestor revizuiri, autoritățile mai iau în calcul reduceri de TVA pentru alte categorii de produse alimentare?

Ioana-Maria Petrescu: Anul acesta cu siguranță nu. Oricum asta este ultima rectificare bugetară care se poate face conform legii. Nu am mai putea să facem astfel de schimbări până la sfârșitul anului. Ceea ce pot să vă spun este că studiul pe care l-am făcut ca urmare a scăderii TVA la pâine, la un an de când a început această măsură, ne-a făcut să fim mult mai optimiști. Studiul a arătat că prețul a scăzut, ceea ce probabil s-a văzut foarte ușor, dar a arătat de asemenea că profitabilitatea în acest sector a crescut, au existat mai multe firme pe piața oficială, mai mulți angajați. S-a făcut și o estimare a evaziunii și ar fi scăzut cu 300 de milioane de lei, care reprezintă cam 20%.

Toate aceste lucruri ne-au încurajat că este posibil să reducem TVA poate și la alte categorii. În momentul de față, însă, analizăm mai multe scenarii. Dacă identificăm o zonă care credem că este posibilă și identificăm și spațiul bugetar pentru o astfel de reducere, atunci vom discuta această măsură și cu organismele internaționale data viitoare când vin și vom lua o decizie la momentul respectiv, dar anul acesta nu cred că este posibil să mai facem astfel de modificări.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata