Ministrul german al Agriculturii recomandă europenilor să mănânce fructe pentru a face faţă embargoului rusesc

Agricultorii europeni afectați de embargoul rusesc nu vor putea fi despăgubiți în totalitate pentru produsele lor nevândute, a avertizat marți ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt, care ar urma să abordeze acest subiect în cursul unei întâlniri cu omologii săi francezi și polonezi, transmite AFP.

La începutul lunii trecute, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole și alimentare provenite din țările care au impus sancțiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina. În replică, Executivul comunitar a anunțat luni deblocarea a aproximativ 125 de milioane de euro pentru a-i susține pe producătorii europeni de fructe și legume perisabile.

„Despăgubire în sensul de sprijin da. Însă despăgubire în sensul de a plăti pentru fiecare măr care nu este livrat Rusiei asta nu se poate”, a declarat Christian Schmidt într-un interviu acordat postului public de radio din Germania Deutschlandfunk.

Deși a apreciat că impactul negativ al sancțiunilor introduse de Rusia poate fi „gestionat”, Christian Schmidt este de părere că toata lumea poate avea o contribuție de exemplu prin consumul de fructe de cinci ori pe zi.

„Dumneavoastră, eu, noi toți ar trebui să mâncăm mai multe fructe. Nu putem să ne plângem că există o mulțime de fructe și să nu le mâncăm. Ar trebui să mâncăm fructe de cinci ori pe zi”, a arătat Christian Schmidt. De asemenea, oficialul german a apreciat că există foarte multe țări din afara Europei, în special China, alte țări din Asia și America de Sud, unde producătorii europeni de legume și fructe ar putea să-și exporte produsele.

Christian Schmidt urmează să se întâlnească în cursul acestei după-amiezi cu omologul său francez Stéphane Le Foll și cel polonez, Marek Sawiki pentru a discuta consecințele pentru sectorul agricol european al sancțiunilor rusești.

Anterior, Roger Waite, purtătorul de cuvânt al comisarului european Dacian Cioloș a anunțat că o reuniune extraordinară a miniștrilor Agriculturii din statele Uniunii Europene este prevăzută pentru data de 5 septembrie la Bruxelles, pentru a evalua efectele embargoului rus asupra produselor agroalimentare pentru companiile europene afectate.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat recent că România nu va fi afectată în mod direct de decizia Rusiei de a interzice importurile de produse alimentare din SUA și Uniunea Europeană (UE), deoarece exporturile nu erau foarte mari, undeva la 41 de milioane de euro în 2013.

Potrivit reprezentantului Delegației României pe lângă Comisia Europeană, Achim Irimescu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, evaluările actuale privind pagubele sunt de 10 milioane de euro pentru 22.000 de tone de legume aflate pe stoc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata