Ministrul Justiţiei: De anul viitor, dosarele vor putea fi consultate electronic, de acasă, contra cost

De anul viitor, dosarele de la instanță vor putea fi consultate de acasă, contra cost, atât de judecători, dar și de oamenii simpli, pe baza unor parole, asta după ce se va face electronizarea dosarelor, proces ce va costa zeci de milioane de euro și pentru care Ministerul Justiției va avea nevoie de un partener privat, a anunțat vineri ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, într-o conferință de presă, la Sibiu.

„O să demarăm anul acesta un proiect destul de mare de electronizare a dosarelor, în așa fel încât oamenii și mai ales profesioniștii să poată accesa de la distanță dosarul în format electronic, să nu mai fie nevoiți să vină fizic în instanțe, în cadrul arhivelor care totdeauna vor fi insuficiente. Pe baza unor parole, poate fi accesat întreg dosarul de la instanță, atât de judecător, cât și de cei care vin în contact cu justiția”, a spus Robert Cazanciuc.

El a declarat că, de anul viitor, consultarea dosarelor electronic, de acasă, contra cost va începe cu o instanță mare din țară, pilot.

„Noi vrem să finalizăm procedura de achiziție publică până la sfârșitul anului și în primele luni ale anului viitor să începem cu o instanță pilot. Nu am stabilit ce instanță pilot, asta o să vedem după ce vom avea un câștigător la această procedură de achiziție publică. Ideea este că o să încercăm să mergem pe instanțe destul de mari și nu pe o instanță mică, tocmai pentru a vedea eventualele hibe ale sistemului”, a precizat ministrul Justiției.

Potrivit acestuia, electronizarea dosarelor de la instanțele din România va costa zeci de milioane de euro, iar pentru cetățenii care vor apela la acest serviciu va exista o taxă în acest sens. Accesul la dosarele din justiție va rămâne gratuit în continuare, pentru cei care se vor deplasa la arhivele instanțelor, pentru a le consulta.

„Probabil zeci de milioane de euro. Discutăm de un proiect la nivel național, care să poată fi accesat de oriunde. În momentul de față se conturează ideea unei concesiuni de serviciu al unui parteneriat public privat. Nu o să putem doar din resurse publice să facem acest proiect, va trebui să atragem resurse, să spunem, din partea unui partener pe care ministerul îl va selecta în urma unei proceduri de achiziție publică. Asta înseamnă costuri doar pentru cei care vor să stea acasă și să vadă dosarul de la distanță. Pentru cine va vrea să vină în instanță, nu va fi niciun fel de cost, accesul va fi în continuare deschis. Pentru cei care vor vea să stea acasă, evident vor avea niște costuri”, a explicat ministrul Robert Cazanciuc. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

dosare electronicejustitieRobert Cazanciuc
Comentarii (0)
Adaugă comentariu