Ministrul Mediului: Pădurile României sunt pline de răni şi trebuie să stopăm acest cancer al tăierilor ilegale

Pădurile României sunt pline de răni şi de acum încolo trebuie să stopăm acest cancer al tăierilor ilegale, a atenţionat, joi, 25 februarie, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca-Palmer, într-un forum de specialitate.

„Pădurile României sunt pline de răni. Lucrurile acestea nu s-au întâmplat peste noapte. Este foarte important să ne gândim la ce facem de acum încolo să stopăm acest cancer. La Ministerul Mediului una dintre viziuni este să schimbăm un pic paradigma. Până acum s-a mers pe ideea că mediul este o barieră împotriva dezvoltării. Eu văd altfel lucrurile şi, ca atare, există loc să folosim patrimoniul natural ca resursă şi ca motor de dezvoltare. Dispariţia pădurilor afectează valoarea economică, socială şi modul de viaţă al comunităţilor. Consider că pădurile au o importanţă foarte mare prin funcţia lor eco-sistemică, socială, de relaxare, de poezie, de literatură şi prin funcţia lor economică”, a afirmat Paşca-Palmer.

Potrivit ministrului Mediului, România trebuie să valorifice mai inteligent masa lemnoasă în sensul exporturilor cu valoare adăugată, iar monitorizarea traseului lemnului ar trebuie să fie mai transparentă.

„Valorificarea masei lemnoase nu o facem, din păcate, foarte inteligent. Exportăm materie primară, în loc să avem valoare adăugată produselor. Suntem zona din Europa cu 200.000 de hectare de păduri virgine şi seculare, iar o pare dintre ele sunt în analiză pentru a intra în Patrimoniul UNESCO. Importanţa strategică a pădurilor a fost recunoscută în ţară şi prin Legea 51, prin care pădurile au devenit resursă strategică pentru securitatea naţională. Pădurile sunt recunoscute ca rezervor de absorbţie de dioxid de carbon în pachetul de climă de la Paris. Pădurile României absorb 18 milioane de metri cubi de CO2 pe an. Sectorul forestier din România poate şi trebuie să contribuie la efortul global de reducere a emisiilor de carbon în special prin împădurirea terenurilor degradate (…) Radarul pădurilor este o iniţiativă lăudabilă pe care o continuăm, în sensul în care vrem o transparentizare în avantajul cetăţenilor. Ne dorim să avem un sistem integrat funcţional al controlului forestier şi lucrăm foarte intens în grupuri de lucru”, a subliniat ministrul Mediului.

Conform Inventarului Forestier Naţional (IFN), publicat în decembrie anul trecut, România deţine circa 6,9 milioane de hectare de păduri, din care 51% în proprietate privată.

Pe lângă suprafaţa de pădure, există circa 14 milioane de hectare de teren agricol, raportul dintre categoriile de terenuri fiind de 1:2,1. De asemenea, au fost înregistraţi circa 830.000 de proprietari de pădure şi aproximativ patru milioane de proprietari de terenuri agricole, raportul fiind 1:5.

Cea mai importantă ramură economică în România, pornind de la resursa de lemn disponibilă, este industria mobilei, cu o producţie totală de peste 2,2 miliarde euro şi exporturi de 1,88 miliarde euro, în 2014, adică de aproape 2,5 ori mai mare decât în 2004, se notează în raportul IFN.

România este un mare importator de materie primă (buştean) pentru industria lemnului, cu importuri de peste două milioane de metri cubi lemn rotund şi exporturi de 200.000 de metri cubi. Aportul valutar net, prin balanţa import/export, al produselor din lemn este de 3 miliarde euro, anual.

În primăvara anului trecut, în cadrul protestelor societăţii civile pentru protejarea pădurilor, a fost elaborat un set de revendicări, dintre care o parte se reflectă deja în iniţiative legislative, iar dintre acestea, revenirea Jandarmeriei ca instituţie cu rol de control în domeniul silvic şi înfiinţarea Gărzii Forestiere au reprezentat semnale pozitive.

Potrivit organizaţiilor de mediu, cu toate acestea, situaţia pădurilor din România este în continuare în impas, datele oficiale arătând că, anual, dispar 8,8 milioane de metri cubi de lemn din pădurile României.

WWF România, Greenpeace România, Fundaţia Eco-Civica şi ProPark — Fundaţia pentru Arii Protejate au organizat, joi, „Forumul Pădurilor — De la tăieri ilegale la protecţie şi gestionare responsabilă’, un eveniment dedicat protejării pădurilor, la care sunt invitaţi reprezentanţi relevanţi din domeniul forestier. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata