Ministrul Muncii a explicat modul de returnare a debitelor plătite de mămici şi pensionari şi care au fost amnistiate

Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Rovana Plumb, a vorbit joi, la Cluj, despre modul de returnare a debitelor deja plătite de către mămici și pensionari și care beneficiază de amnistie prin legea votată în Parlament în cursul zilei de marți.

Returnarea tuturor sumelor va fi făcută de către Guvern în decurs de cinci ani, iar Ministerul Muncii va stabili, împreună cu Ministerul Finanțelor Publice, un plafon maxim care să poată fi plătit într-o singură tranșă, pentru ca persoanele care au de primit înapoi sume mai mici să nu fie nevoie să aștepte câțiva ani pentru returnarea întregii sume.

Returnarea sumelor constituite de debitele plătite deja de mămici și pensionari se va face începând cu ianuarie 2015.

„Cei care au plătit deja debitele care au fost constituite, nu din vina lor, vor primi banii pe o perioadă de cinci ani, în tranșe egale. Aș vrea să fac precizarea că perioada aceasta de cinci ani nu înseamnă că un pensionar care are un leu va primi un leu în cinci ani. Aceste tranșe egale se referă la faptul că impactul bugetar aferent returnării banilor este împărțit în tranșe egale ca și sume. Iar modul de returnare efectiv va fi stabilit printr-un ordin comun al Ministerelor Muncii și al Finanțelor Publice”, a specificat Rovana Plumb.

Aceasta a precizat că a dorit să vorbească despre modul de returnare a banilor pentru a da un mesaj clar, ca să nu se înțeleagă că cei care au plătit deja „cinci lei la bugetul de stat” vor primi înapoi câte un leu în cinci ani.

„Noi vom stabili o limită maximă până la care să ne încadrăm cu returnatul. Adică cei care au avut un debit de 1.000 de lei sau 1.500 de lei — am dat un exemplu doar, nu am stabilit încă care va fi plafonul — vor fi returnați într-o singură tranșă. Este vorba de împărțirea în tranșe egale a sumei alocate și nu a debitului constituit”, a spus ministrul.

Cel de-al doilea proiect de amnistiere, cel referitor la sporurile bugetarilor tăiate în 2011, este considerat de asemenea, o reparație făcută acelor categorii profesionale care aveau niște drepturi care au fost anulate de Guvernul Emil Boc.

„Aș vrea să fac precizarea că au fost contracte colective de muncă create în perioada anului 2010, în baza cărora au fost stabilite anumite sporuri. În 2011 Guvernul a venit cu o ordonanță prin care a tăiat aceste sporuri. Nicio lege nu poate avea caracter retroactiv. Atâta timp cât au fost create aceste contracte colective de muncă în anul 2010 pe o perioadă de 4-5-6 ani sporurile trebuiau să fie acordate. În acest sens noi am dat amnistia fiscală pentru că bugetarii nu aveau niciun fel de vină. De altfel și instanțele au dat dreptate celor care au acționat pe această cale”, a precizat ministrul.

Aceasta a explicat că prin cele două proiecte de legi privind amnistia fiscală Guvernul consideră că face dreptate socială pentru a repara greșelile existente în sistem.

Prin legile adoptate la începutul acestei săptămâni aproximativ 25.000 de bugetari, 50.000 de pensionari și 20.000 de mame vor beneficia de o amnistie fiscală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata