Ministrul Sănătăţii: Suntem ultima ţară din UE care nu a finalizat planul naţional oncologic

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat vineri, 11 martie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că România este singura ţară din Uniunea Europeană care nu a finalizat planul naţional oncologic, dar că acesta va fi lansat la mijlocul lunii aprilie.

„Toate ţările din comunitatea europeană funcţionează după aşa-numitul plan comprehensiv de control al cancerului. Suntem ultima ţară care nu l-a finalizat. În 13-14 aprilie, pot să anunţ oficial, în Bucureşti, va fi lansarea acestui plan, care va fi finalizat până în acel moment”, a spus ministrul.

Planul naţional oncologic va trata toate aspectele, plecând de la profilaxie prin educaţie pentru sănătate şi screening, diagnostic şi tratament, îngrijire, paleaţie şi ajungând până la cercetare în domeniu.

„Acesta e modul prin care poţi crea planuri de acţiune. Trecem de la strategii, în zona concretului, a palpabilului. Din momentul în care finalizăm acest plan, din care avem componente fără doar şi poate, ştim exact ce avem de făcut în anii care urmează şi ne propunem ca, până în 2020, ce să facem an de an, cum să bugetăm, astfel încât să ştim foarte clar ce avem de făcut”, a adăugat Achimaş-Cadariu.

Ministrul Sănătăţii a vizitat, vineri, Spitalul de Urgenţă Judeţean din Bistriţa, la invitaţia Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, administraţia judeţeană cerând sprijinul ministerului pentru a finaliza investiţia începută anul trecut la noul bloc operator. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata