Mirela Manea (psihiatru): Depresia este în continuare subdiagnosticată în România

Depresia rămâne în continuare subdiagnosticată în România, a afirmat vineri, 23 mai, prof. dr. Mirela Manea de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și medic la Spitalul Clinic „Alexandru Obregia”.

„Depresia este o tulburare pentru că psihiatrii spun că este mult mai ușor și mai bine pentru pacient să pui diagnosticul tulburare decât pe acela de boală, este mai puțin stigmatizant. Este o tulburare afectivă care face destul de mult rău tuturor: pacientului, familiei, societății. Este subdiagnosticată în continuare”, a spus medicul, la o conferință.

Potrivi acestuia, insomnia este simptomul cel mai des întâlnit în cazul depresiilor, iar oboseala frecventă este și aceasta un alt semn al depresiei.

„Faptul că o persoană obosește mai repede decât obosea înainte este un element al depresiei. Nu ai chef să stai de vorbă cu prietenii, nu ai chef să te uiți la un serial, sau la un meci. Dacă sunt lucruri care înainte îi făceau omului plăcere și acum nu îi mai fac, îți pui problema apariției depresiei. Un alt lucru important, depresia maschează intrarea pacientului în demență. O persoană în vârstă care este adusă la medicul de familie că nu mai mănâncă, că nu mai doarme, ar trebui investigată și făcută o evaluare atentă. Stresul poate fi un factor precipitant, depinde de vulnerabilitatea persoanei. Nu este o chestiune de voință depășirea depresiei. Dacă ar fi o chestiune de voință ar fi minunat”, a susținut medicul.

La rândul său, medicul Bogdana Bursuc de la Mind Institute a arătat că depresia este o boală care se manifestă ca o stare de dificultate, de tristețe, de neputință. Potrivit medicului, din punct de vedere științific boala are două forme de tratament: o formă medicamentoasă și alta prin psihoterapie sau terapie verbală.

„De foarte multe ori depresia este o boală de viață. Când se adună foarte multe greutăți, când sunt foarte multe presiuni asupra noastră, când avem foarte multe probleme în mai multe zone. Depresia are nevoie și de un tratament psihoterapeutic. Pacientul își dă seama că nu este singurul care trece prin astfel de greutăți sau că nu este din vina lui ceea ce se întâmplă și nu este un eșec personal. Sunt corectate o serie de modalități prin care noi în mod natural reacționăm când sunt probleme și ajungem la depresie. Persoana ajunge să nu mai poată dormi. În psihoterapie oamenii sunt învățați cum să reacționeze diferit când au aceste probleme, astfel încât să evite gânditul acesta excesiv sau retragerea excesivă care accentuează dispoziția de tristețe”, a explicat Bogdana Bursuc.

Ea a transmis că persoanele care au depresie nu trebuie să se rușineze de acest lucru.

„Depresia este o boală exact ca diabetul, bolile cardiovasculare”, a spus Bursuc.

La nivel global depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate cu impact asupra funcționalității pacientului, scăderea productivității și capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi.

Conform estimărilor OMS în anul 2020 depresia va fi a doua cauză de dizabilitate, imediat după afecțiunile cardiovasculare.

Deși este frecvent întâlnită, lucru confirmat de studii epidemiologice desfășurate în România, depresia este dificil de recunoscut, diagnosticat și tratat. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata