Mişcarea culturală Dada are rădăcini la Moineşti, oraş ce promovează „turismul eveniment”

La intrarea în municipiul Moinești, dinspre Bacău, călătorul este întâmpinat de un impunător monument creat în 1996 de sculptorul german de origine română Ingo Glass, la solicitarea autorităților orașului, care au dorit să marcheze astfel împlinirea unui secol de la nașterea unui celebru fiu al localității, Tristan Tzara.

Poet, dramaturg și eseist, Tristan Tzara, pe numele său real Samuel Rosenstock, după o experiență timpurie de licean promotor al unei reviste culturale editate sub protectoratul intelectual al poetului Alexandru Macedonski și al pictorului Iosif Iser, a devenit, după emigrarea sa în Elveția, cofondator al mișcării culturale ”Dada”, nume împrumutat și de monumentul comemorativ din Moinești. ”Dada” a condus la o revoluție majoră în cultura timpului.

Generația de artiști de la începutul secolului XX, confruntată pentru prima dată cu ororile unui război care nu dădea semne că s-ar apropia de sfârșit, a fost una dintre cele mai radicale din istoria umanității.

Intelectualii, dezertorii, refugiații politici, toți revoltații împotriva absurdității conflictului se reunesc în mod regulat în jurul scriitorului român Tristan Tzara, organizatorul Cabaretului ”Voltaire”, în Zurich, capitala Elveției, pe atunci stat neutru. Scriitorul născut la Moinești a conceput manifestul mișcării care, vrând să răspundă absurdului prin absurd, propovăduia manifestarea revoltei mai mult prin provocare, decât prin idei estetice, și apoi s-a mutat la Paris cu intenția de a lansa dadaismul în capitala europeană a culturii.

Faima lui a făcut ca, în cercurile avangardiste din Statele Unite și Canada, municipiul Moinești să fie supranumit, din acest motiv, Dada City, spune profesorul Vasile Robciuc, care a scris trei volume despre Tristan Tzara, apreciate de criticul literar Petru Isachi drept ”impresionante prin simfonismul gândirilor avangardei, prin apropierea și, mai ales, diferențierea de retorica străzii, exprimând non-conformismul la ceea ce înseamnă libertatea de expresie”.

După o alunecare către suprarealism, urmată de înrolarea în Rezistența franceză în cel de-al Doilea Război Mondial și intrarea în rândurile Partidului Comunist Francez, dar și demisia — protest din calitatea de membru al acestuia după evenimentele din Ungaria anului 1956, Tristan Tzara a murit în 1963, la Paris, fiind înmormântat în Cimitirul Montparnasse.

În memoria acestuia a fost inaugurat, în 2013, în centrul municipiului, în zona ”Arcade”, reabilitată și reamenajată urbanistic, ansamblul monumental ”Cavalerul Tristan Tzara”, o creație a artistului plastic Giulian Dumitriu. Lucrarea executată în aluminiu și realizată în concepție ”cinetic aleatoriu” îl înfățișează pe artist stând cu călcâiul piciorului stâng pe vârful unei piramide amplasate pe spatele unui cal care-i montat, la rândul său, pe un cărucior cu patru roți, în limba franceză Dada semnificând ”cal de jucărie”.

”Evident, există ceva magic în această alcătuire: artistul poartă o tichie împodobită cu litere disparate și având pe umărul drept o mantie cu falduri bogate, întinde brațul stâng arătând, probabil, către un viitor nedefinit”, spune artistul plastic băcăuan Vasile Crăiță Mândră.

Ori de câte ori vântul bate în faldurile mantiei, corpul sculptat se rotește cu lejeritate datorită faptului că piciorul sprijinit în vârful piramidei are în interior un ax vertical cu rulmenți, astfel încât direcția indicată cu mâna stângă se schimbă în mod aleatoriu.

Totodată, în fiecare an, în luna aprilie, în apropierea zilei de naștere a lui Tristan Tzara, se desfășoară la Moinești Simpozionul Internațional și Expoziția Muzeală ”Tristan Tzara și cultura DADA”, manifestare de prestigiu cultural, la care participă oameni de cultură, poeți, artiști plastici, eseiști, critici și istorici literari, publiciști, cadre universitare, pasionați ai studiului mișcării dadaiste și ai curentelor inovatoare în artele postmoderne de pe toate continentele.

În cadrul simpozionului anual au loc prezentări multimedia, concerte, recitaluri de poezie, puneri în scenă ale manifestelor DADA, expoziții amenajate în cadrul Galeriilor de Artă ”MansArta” din municipiu.

De altfel, artele plastice au făcut permanent parte din agenda locală a Moineștiului, aceste locuri dând viață mai multor personalități ale genului. În prezent, în localitate activează 6 artiști plastici de prestigiu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici, ale căror realizări sunt prezentate la expoziții naționale și internaționale.

*** Continuând tradiția, Moineștiul găzduiește, în fiecare vară, Tabăra Anuală de Pictură și Sculptură ”Artiștii plastici în Parcul cu Pini”, evenimentul dovedindu-se a fi, după cum spune pictorul Ilie Boca, ”o spectaculoasă și binecuvântată întâlnire a ideilor și talentului participanților”, artiști consacrați din țară și din străinătate.

*** Pentru a marca importanța petrolului, resursa naturală principală care se exploatează industrial în zonă de mai bine de 130 de ani, municipiul Moinești găzduiește în fiecare toamnă manifestările anuale și expoziția muzeală ”Aurul negru: tradiție și continuitate în Moinești”.

În cadrul acestor manifestări se organizează sesiuni de dezbateri cu privire la extracția și prelucrarea țițeiului în zona Moinești, împletite cu istorii și povestiri ale unor întâmplări, oameni sau locuri, condimentate cu acte eroice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata