Misiune comună a FMI, CE şi BM în România, pentru a treia evaluare a acordului preventiv

O misiune a Fondului Monetar Internațional se va afla la București, în perioada 2 – 16 iunie, pentru a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, potrivit unui comunicat al FMI.

„O misiune a FMI, condusă de Andrea Schaechter, va vizita Bucureștiul din 2 iunie până pe 16 iunie 2014, pentru a realiza a treia evaluare a acordului stand-by de tip preventiv semnat cu România. Vizita FMI va avea loc împreună cu cea a echipelor Comisiei Europene și a Băncii Mondiale’, a declarat reprezentantul FMI pentru România și Bulgaria, Guillermo Tolosa.

Membrii misiunii FMI se vor întâlni cu autoritățile, cu reprezentanții partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociațiilor profesionale și ai băncilor.

Misiunea își va prezenta concluziile la finalul vizitei, se mai precizează în comunicat.

Boardul Fondului Monetar Internațional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenție transmisă de autoritățile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internațional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituției financiare internaționale.

În urmă cu o săptămână, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, declara că actualul acord al României cu Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană este cu siguranță ultimul.

Actualul acord cu instituțiile financiare internaționale expiră la jumătatea anului viitor.

”După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranță ultimul acord cu FMI și Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au și luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii și a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde — FMI și Comisia Europeană — iarăși nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră”, a arătat Voinea. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata