Misteriosul creator al monedei bitcoin ar trăi retras în California

Misteriosul creator al monedei bitcoin, Satoshi Nakamoto, ar fi un fost fizician american de origine japoneză, în vârstă de 64 de ani, care trăieşte în California, unde îşi cultivă pasiunea pentru trenurile în miniatură, scrie joi Newsweek pe site-ul său, preluat de AFP.

Născut în 1949 în Japonia, Nakamoto a emigrat la zece ani în Statele Unite. Persoana întâlnită de Newsweek a recunoscut doar implicit că a creat în 2009 moneda bitcoin, care traversează în prezent o gravă criză de încredere după închiderea bruscă a unor platforme de schimb.

‘Nu mai sunt implicat în această poveste şi nu pot discuta despre ea. Se află în mâinile altor persoane, ele sunt responsabile acum’, a declarat revistei Dorian Satoshi Nakamoto. Discretul pensionar a chemat chiar poliţia când a auzit-o pe ziarista de la Newsweek bătând la uşa modestei sale locuinţe de la periferia oraşului Los Angeles.

Identitatea creatorului monedei bitcoin face de câţiva ani obiectul unor speculaţii potrivit cărora Satoshi Nakamoto nu ar fi decât un pseudonim sau numele unui colectiv.

Absolvent de fizică la Universitatea politehnică California şi tată a şase copii, Nakamoto a lucrat în dosare secrete ale armatei americane şi ale altor firme, scrie Newsweek. ‘Există un gol complet în viaţa lui într-o anumită perioadă…Nu va recunoaşte niciodată că el a lansat moneda bitcoin’, a declarat revistei un frate al lui, Arthur Nakamoto. ‘Este un om strălucit…Matematică, inginerie, calculatoare, ştie să facă tot’, a adăugat el.

Articolul lung de pe site-ul Newsweek a declanşat critici virulente online, unii internauţi acuzând revista că îl expune pe Nakamoto curiozităţii publicului prin publicarea fotografiilor lui şi ale casei. ‘Unde vă este integritatea jurnalistică?’, întreabă un internaut, în timp ce altul se arată indignat că articolul dezvăluie identitatea unui om ‘care nu vrea în mod clar să fie identificat’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata