Mitropolitul Ardealului despre canonizarea părintelui Arsenie Boca: Biserica nu se opune

Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza a declarat, miercuri, 16 aprilie, într-un interviu acordat AGERPRES, că Biserica Ortodoxă Română nu se opune canonizării părintelui Arsenie Boca, cel supranumit de credincioși „Sfântul Ardealului”.

Mai mult, mitropolitul Ardealului mărturiseşte că „ar fi cel mai fericit om din lume să poată să semneze şi el pe actul de canonizare”. ÎPS Laurenţiu recunoaşte că întâlnirile sale cu părintele Arsenie Boca au fost „providenţiale”.

Arsenie Boca este căutat tot mai mult şi de tot mai mulţi creştini. Unii nu au nicio reţinere în a săruta copacul din vecinătatea mormântului său, unde cineva a scrijelit în urmă cu ani de zile, un semn al crucii, fără să fie nimic sfânt acolo, alţii aruncă bani în pârâul ce trece prin curtea mănăstirii Prislop sau la mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde există o fântână a părintelui, confundând astfel această fântână cu Fontana di Trevi din Roma, unde se spune că dacă arunci o monedă, ţi se îndeplineşte o dorinţă.

Mitropolitul Ardealului îndeamnă însă pe toată lumea să-l caute pe Dumnezeu, căutându-l pe Arsenie Boca, aşa cum acesta a lăsat scris în cărţile sale şi cum le-a spus tuturor pe care i-a întâlnit, multora schimbându-le viaţa cu sfaturile sale.

 

AGERPRES: Părinte mitropolit, cum vedeţi fenomenul de la Mănăstirea Prislop, unde mii de credincioşi se adună mai ales la sărbătorile mari, la mormântul părintelui Arsenie Boca?

ÎPS Laurenţiu Streza: Sunt două fenomene care se petrec acolo şi nu numai la Prislop, pe unde a fost părintele, ci şi pe la Sâmbăta, unde e fântâna părintelui, avem obiecte care ne amintesc de el. E altarul unde slujim. Există o pietate a credincioşilor, un respect, o preţuire faţă de această personalitate. Pentru că el e deocamdată o personalitate a bisericii, care a trecut printr-o vreme dificilă, a trecut prin toate restricţiile societăţii, dar a reuşit să facă o mulţime de ucenici, vorbind în sensul acesta, duhovnicesc. După moartea sa, mulţi vin acolo, la Prislop şi e firesc.

 

AGERPRES: Se înmulţeşte numărul credincioşilor care îl caută pe părintele Arsenie Boca?

ÎPS Laurenţiu Streza: Creşte mereu, numărul acestora creşte.

 

AGERPRES: Cum vă explicaţi asta?

ÎPS Laurenţiu Streza: Asta este o lucrare a lui Dumnezeu şi noi o urmărim, nu trebuie să ne-o explicăm. El a fost un om care nu a acceptat compromisul şi le-a spus lucrurilor pe nume şi atunci când a trebuit să facă închisoare pentru asta.

 

AGERPRES: Vorbeaţi despre două fenomene înregistrate în rândul celor care îl caută pe părintele Arsenie Boca. Care sunt acestea?

ÎPS Laurenţiu Streza: Sunt două fenomene, un fenomen firesc, al oamenilor credincioşi, al oamenilor echilibraţi, care nu se duc acolo nici să arunce un ban undeva, ca să câştige nu ştiu ce, nici să îşi pună un pomelnic ca să aibă un folos imediat, ci se duc pentru bucuria de a face un pelerinaj la un loc binecuvântat, la o mănăstire care e un loc sfinţit şi sfinţitor şi se întorc cu bucuria aceasta, a unui pelerinaj, cu atât mai mult, dacă se duc într-o zi de sărbătoare şi sunt atâtea mii de oameni acolo, toate acestea sunt nişte lucruri fireşti pe care Dumnezeu le binecuvântează şi la care contribuie şi personalitatea respectivă (a părintelui Arsenie Boca n.r.).

A doua categorie sunt curioşii şi între aceştia şi curiozitatea are două nuanţe. Cei care doresc să caute peste tot, poate nu sunt mulţumiţi de ce au găsit, dar vor să găsească ceva mai mult. Mai sunt şi curioşii care vin indecent îmbrăcaţi, care vin fără niciun fel de sentiment, care sunt totuşi atinşi de curentul acesta spiritual, simt ei că e ceva deosebit de discoteca de noapte.

 

AGERPRES: Mulţi caută o minune când vin la mormântul părintelui de la Prislop?

ÎPS Laurenţiu Streza: Da ( o minune n.r.) şi dacă se întorc fără să sesizeze ei că s-a întâmplat, pot ajunge la un fel de neîncredere şi mai caută în altă parte. Și în privinţa asta, eu cunosc un caz din acesta, când doi prieteni de-ai mei s-au dus, o familie. Au avut probleme cu copilul şi s-au rugat la părintele (Arsenie Boca n.r.), ea mai pioasă, el de colo a spus: Hai părinte! Spune-ne odată! Arată-ne şi nouă un semn! Și atunci, copilul care a avut probleme şi nu mai vorbea, copilul a strigat: Tată! Și în momentul acela omul a spus: Mulţumesc, Doamne! Mulţumesc, părinte! pentru că Dumnezeu lucrează.

 

AGERPRES: Consideraţi aceasta o mărturie pentru canonizare? Și noi am auzit mergând la mormânt alte istorisiri din acestea…

ÎPS Laurenţiu Streza: Sunt foarte multe. Noi le reţinem cu discernământ. Se consemnează în memoria, în conştiinţa eclezială a drept credincioşilor creştini, care ea va fi cea care va determina biserica să cerceteze, să studieze cazul şi să procedeze la o eventuală canonizare. Aceasta o luăm aşa, e posibilă, e potenţială.

 

AGERPRES: Credeţi că e posibilă canonizarea părintelui Arsenie Boca? Cât timp trebuie să mai treacă?

ÎPS Laurenţiu Streza: Poate să fie rapid, poate să mai treacă timp, depinde de voia lui Dumnezeu. Îmi cereţi un lucru…. Eu pot să fac această mărturisire, că aş fi cel mai fericit om din lume, membru al Sfântului Sinod, cu atât mai mult că l-am cunoscut pe părintele, să pot să semnez şi eu pe actul de canonizare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata