Mobilizare de forţe la graniţa dintre Ucraina şi Rusia în sectorul Crimeea

Armata ucraineană continuă să își consolideze pozițiile în sectorul Crimeea al graniței cu Rusia, a anunțat vineri corespondentul agenției de presă Krâminform din istmul Chongar, care leagă peninsula de continent, după cum a relatat agenția de presă ITAR-TASS.

‘Lucrările sunt în curs de desfășurare, soldații ucraineni sapă în ritm accelerat tranșee. Dacă înainte aici erau poziții de tragere separate, ușor adâncite și căptușite cu saci de nisip, acum sunt tranșee în toată regula, în linie continuă de 100-200 metri, una după alta’, remarcă reporterul Krâminform.

De la istmul Chongar în adâncul teritoriului ucrainean pot fi observate cel puțin patru linii de tranșee.

Potrivit acestuia, au luat poziție cel puțin cinci vehicule blindate, plus două tancuri.

Gara feroviară Sivaș, din apropiere, a fost transformată într-o adevărată fortăreață. În jurul clădirii au fost ridicate baraje din saci de nisip, iar împrejurimile au fost pregătite de apărare.

Această mobilizare de partea ucraineană intervine în contextul în care mass-media moscovite au relatat cu o zi în urmă că Rusia trimite noi echipamente militare în Crimeea, pe fondul informațiilor cu privire la o concentrare de forțe ucrainene la granița cu peninsula.

Tehnică militară rusă este transportată în aceste zile cu prioritate în Crimeea, astfel explicându-se cozile uriașe formate în ultimele zile la trecerea cu feribotul, de partea rusă, a canalului Kerci, după cum a informat joi, pe pagina sa de Facebook, Direcția unică de transporturi din Crimeea, singurul operator al transportului cu feribotul pe această rută.

Informații cu privire la transferul de echipamente militare ruse în Crimeea au apărut pe fondul speculațiilor că la frontiera cu peninsula se îndreaptă convoaie ucrainene cu lansatoare de rachete ‘Grad’ și sisteme antiaeriene ‘Osa’.

Noul ministru ucrainean al apărării, Valeri Gheletei, numit la 3 iulie în funcție, a promis ‘să restabilească integritatea teritorială a Ucrainei’ și chiar să organizeze o ‘paradă a victoriei în Sevastopolul ucrainean’.

În replică, șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a declarat că ‘nu sfătuiește pe nimeni’ să atace Crimeea sau Sevastopolul, anexate în luna martie de Federația Rusă. ‘Avem o doctrină privind securitate națională, care stipulează foarte clar ce fel de acțiuni vor fi luate în astfel de cazuri’, a avertizat ministrul rus de externe, într-o conferință de presă la 9 iulie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata