Modificarea Codului fiscal ar afecta veniturile a mii de organizaţii neguvernamentale, spitale, universităţi, şcoli şi muzee

 

Modificarea Codului Fiscal ar afecta veniturile a mii de organizații neguvernamentale, spitale, universități, școli și muzee și „ar penaliza” marile companii care realizează profit și fac sponsorizări, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Finanțelor Publice de mai multe ONG-uri.

„Am luat la cunoștință, cu profundă îngrijorare, despre inițiativa de modificare a Codului fiscal care prevede înlocuirea creditului fiscal pentru sponsorizările acordate (prin care companiile pot redirecționa 20% din impozitul pe profit către organizații neguvernamentale) cu deducerea sponsorizărilor din baza impozabilă (transformarea lor în cheltuieli deductibile) și limitarea deducerii la un plafon de 200.000 de euro”, prevede o scrisoare deschisă înaintată ministrului Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, și ministerului de resort de mai multe organizații neguvernamentale, printre care se numără și Habitat for Humanity România, Fundația Principesa Margareta a României, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Salvați Copiii România și Agenția de Monitorizare a Presei.

Această modificare ar avea un impact negativ major asupra a doi actori sociali extrem de importanți pentru viața socială și economică a României, susțin semnatarii scrisorii.

„Ar penaliza marile companii care realizează profit și fac sponsorizări de care beneficiază preponderent organizații neguvernamentale și instituții publice din domenii ca sănătate, educație, protecție socială, artă și cultură. O analiză a numai șapte mari companii din România indică faptul că s-ar pierde aproape 6 milioane de euro care sunt investiți de aceste companii în comunități din România”, relevă sursa citată.

Potrivit organizațiilor, inițiativa nu numai că ar penaliza cele mai profitabile companii, dar ar transmite „un mesaj demoralizator” privind implicarea și responsabilitatea socială a acestor companii, în contradicție cu recomandările și directivele europene privind raportarea non-financiară a implicării sociale și cu inițiativele strategice ale Națiunilor Unite prin programul Global Compact.

„Ar afecta dramatic veniturile a mii de organizații neguvernamentale, spitale, universități, școli, muzee din toate domeniile de activitate. Sponsorizările reprezintă pentru acestea o sursă semnificativă de venituri nu numai pentru servicii de bază, dar și pentru programe inovatoare, de avangardă. Organizații care schimbă în bine fața României ar fi nevoite să își limiteze sau chiar să închidă anumite servicii sociale pe care le oferă. Cele șapte mari companii menționate anterior afectează pozitiv, prin sponsorizările oferite, peste 250.000 de beneficiari”, prevede scrisoarea deschisă.

Conform sursei citate, majoritatea resurselor provenite din sponsorizările marilor companii, cele mai afectate, sunt îndreptate către domenii precum sănătate, protecție socială, educație, protecția mediului, domenii în care statul face oricum eforturi de a acoperi nevoile esențiale.

„În concluzie, propunem menținerea actualului sistem de credit fiscal, care oferă beneficii firmelor bine administrate, generează profit și implicit contribuții majore la bugetul de stat”, se mai arată în scrisoarea deschisă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata