Modificarea structurii anului şcolar afectează industria turismului;10.000 de sejururi, deja contractate pentru vacanţa de iarnă

Modificarea structurii anului școlar 2015 – 2016 afectează întreaga industrie a turismului, cauzând pagube financiare atât tour-operatorilor români, cât și turiștilor, atrage atenția, vineri, Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT).

„Săptămâna în plus de vacanță, în luna ianuarie, noua perioadă de vacanță din luna februarie, respectiv zilele în plus de școală din iunie, stabilite în mod arbitrar de Ministerul Educației, fără consultarea mediului privat și a antreprenorilor din turism, aduce deservicii, atât agenților de turism, cât și hotelierilor’, spun reprezentanții ANAT.

Aproximativ 10.000 de sejururi au fost deja contractate pentru perioada vacanței de iarnă, spun reprezentanții industriei, agențiile de turism au depozite nerambursabile la partenerii hotelieri, din România și străinătate, pentru sezonul de iarnă 2015 — 2016, conform fostei programe școlare. Mai mult, clienții au achitat pachetele turistice, acestea fiind nerambursabile conform contractelor deja semnate, odată ce au fost achiziționate la prețuri de early booking.

‘Schimbarea structurii anului școlar se face controlat, după discuții inclusiv cu reprezentanții din turism, pentru că perioadele de vacanță sunt extrem de importante pentru toți cei care activează în această industrie. Nu doar că nu am fost consultați, nu a fost făcută o consultare publică, proiectul nu a fost în dezbatere publică, ci publicat tacit în Monitorul Oficial, cu patru zile înainte de începerea anului școlar 2015 — 2016, punându-ne în fața unui fapt împlinit’, a afirmat președintele ANAT, Aurelian Marin.

Potrivit Ministerului Educației, anul școlar se structurează pe două semestre. Astfel, cursurile se vor desfășura de luni, 14 septembrie, până vineri, 18 decembrie 2015. În perioada 31 octombrie — 8 noiembrie clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor avea vacanță. Vacanța de iarnă este prevăzută de sâmbătă, 19 decembrie 2015, până duminică, 10 ianuarie 2016, iar cursurile se vor desfășura din 11 ianuarie 2016 până pe 5 februarie 2016.

Copiii vor fi în vacanță intersemestrială de sâmbătă, 6 februarie 2016, până duminică, 14 februarie 2016.

„Nu vor pierde bani doar tour-operatorii, ci și clienții lor. Sunt măsuri luate în pripă, fără consultare cu operatorii din turism, mai ales că au avut loc discuții între autorități și patronatele noastre, în această vară, cu privire la începerea anului școlar. Oare domniile lor nu obișnuiesc să plece în vacanța de iarnă la schi cu copiii și nu rezervă din timp sejurul? Nu s-au gândit că schimbarea peste noapte a structurii anului școlar nu va mai oferi turiștilor români posibilitatea să meargă în vacanțe la prețuri mici, prin pachete contractate din timp?’, a adăugat prim-vicepreședintele ANAT, Lucia Moraru.

Parteneriatele cu hotelierii români și străini și realizarea pachetelor pentru sezonul de iarnă 2015 — 2016 sunt efectuate cu un an înainte, tocmai pentru a putea oferi turiștilor cele mai bune tarife, pentru a le permite achiziționarea de vacanțe prin early booking, la prețuri avantajoase.

Și prelungirea anului școlar până aproape de finalul lunii iunie încurcă desfășurarea activității turistice conform obiceiurilor de acum, atrage atenția ANAT.

„Charterele vor începe operarea mai târziu, aproape de vârful de sezon și, prin urmare, vor fi mai scumpe, iar acest lucru îl va simți tot turistul. Terminarea școlii la finalul lunii iunie va afecta vacanțele pe litoralul românesc, care începuse să fie populat la debutul sezonului estival. Este a doua oară, în ultimii ani, când data de terminare a anului școlar este modificată, mutându-se tot mai mult către finalul lunii iunie’, mai spune Aurelian Marin. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Monita spune

    In Romania, prioritatea trebuie sa o detina educatia si scoala, nu distractia si turismul Avem perioada cea mai scurta de scolarizare 177 de zile pe an, cand la nivel de UE media este de 200-210 zile de scoala. De aceea avem prea multi analfabeti functionali, si suntem pe ultimele locuri la evaluarile europene. Operatorii din turism trebuie sa isi muleze oferta pe perioadele de vacanta si sa le faca atractive. Turismul se poate face nu numai cu familia dar si prin tabere moderne si cu o anume specializare -stiinte exacte, arte, etc. Turism se poate face si prin multiplicarea excursilor organizate la nivel de gimanziu, liceu, facultate. Din pacate, la noi operatorii din turism s-au obisnuit sa obtina banii foarte usor. Schimbarea datei de vacanta, poate duce doar la amanarea sejurului, dar cu bunavointa acest lucru nu devine o problema de litigiu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata