Morcovul-pământului sau topinambur, planta care aduce profit din primul an de cultură

Planta cunoscută şi ca “morcovul pământului”, “cartoful ciorii” sau “nap porcesc” este foarte rezistentă şi asigură venituri substanţiale fermierilor. Datorită calităţilor ei, la Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău, inginerul Costel Vînătoru a înfiinţat un lot experimental cu topinambur, scrie evz.

“Ar putea deveni o plantă naţională, ar putea oricând să bată sfecla de zahăr. Din păcate, nu avem tehnologia necesară pentru a obţine zahăr lichid din topinambur, care este net superior şi mult mai scump decât zahărul rafinat”, spune cercetătorul.

 

  • Investiţie mică: 4.000 lei/hectar

Pentru înfiinţarea unei culturi pe o suprafaţă de un hectar, este nevoie de o investiţie de circa 4.000 de lei, sumă necesară pentru achiziţionarea tuberculilor de topinambur. Inginerul Costel Vînătoru recomandă soiul roz-cafeniu, care are o calitate net superioară celorlalte varietăţi locale, deoarece generează o producţie mai mare cu 20% şi tuberculii sunt mai dulci.

Aceştia se plantează în cuiburi, asemeni cartofilor, la o distanţă de circa 30-40 de cm unul de celălalt, deoarece planta se extinde rapid. “Poţi să pui şi coji de la tuberculi sau jumătăţi din aceştia şi tot răsare planta”, arată cercetătorul. În primul an de cultură nu este necesar să fie folosite îngrăşăminte, iar rezistenţa crescută la dăunători o recomandă pentru producţia în regim ecologic. “Singurul dăunător cunoscut este şoarecele de câmp”, subliniază Costel Vînătoru.

Deşi este o plantă iubitoare de lumină, care preferă solurile de luncă, topinamburul trebuie irigat în perioadele de secetă, spune Florian Filip, un fermier buzoian care cultivă napul porcesc de circa 10 ani. De asemenea, este nevoie de două-patru praşile pe an. Cum cheltuielile pentru întreţinere sunt mici, câştigul este garantat. “Profit obţii chiar din primul an”, dă asigurări acesta.

În prezent, un kilogram de tuberculi se vinde cu circa 4-5 lei, ceea ce, la o producţie medie de 40- 50 de tone/ hectar, înseamnă venituri de aproximativ 180.000- 225.000 lei, pe hectar. Dacă se folosesc îngrăşăminte, producţia poate ajunge şi la 60-80 de tone/hectar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata