Moş Crăciun este tot mai popular în China

10

Moș Crăciun a câștigat tot mai mult teren în China, unde poate fi întâlnit peste tot – parte a unui curios folclor consumist, iar numărul de chinezi care au început să sărbătorească 25 decembrie a crescut în ultimii ani, scrie vineri AFP.

În orice centru comercial cumpărătorii sunt întâmpinați de o ambianță sonoră ce aduce aminte de „Jingle Bells”, de pomi de Crăciun din plastic, de ghirlande și de globuri aurii care decorează vitrinele magazinelor.

Mai mult, bannerele cu „Crăciun fericit” împânzesc școlile și hotelurile din această țară unde Partidul Comunist a făcut din ateism doctrina sa oficială, iar la restaurante clienții sunt serviți de chelneri care poartă tradiționala bonetă roșie a Moșului sau coarne de ren.

„În mall-uri, Moș Crăciun a devenit un instrument de promovare pentru impulsionarea vânzărilor”, explică Sara Jane Ho, fondatoarea unei școli din Beijing unde chinezii bogați se inițiază în stilul de viață occidental, remarcând totodată apariția, din ce în ce mai numeroasă, a Moș Crăciunilor tineri, fără tradiționala burtă….cântând la saxofon.

De altfel, pasiunea chinezilor pentru versiuni mai puțin convenționale ale lui Moș Crăciun a putut fi constatată anul trecut în provincia Shanxi, unde fost ridicată o statuie gigant a Moșului, cu poalele mantiei ridicate, într-o postură care amintea de cea în care a pozat Marilyn Monroe în faimoasa scenă de la metrou. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata