Moţiunea de cenzură va fi dezbătută şi votată luni

Plenul comun al Camerei Deputaților și Senatului dezbate și votează luni moțiunea de cenzură „Opriți Guvernul Ponta 3 – Guvernul corupției, demagogiei și minciunii”.

Dezbaterile vor începe la ora 16,00. Moțiunea a fost prezentată joi în plenul comun, iar textul acesteia a fost inițiat de parlamentarii PNL și semnat de 214 senatori și deputați, dintre care 140 ai PNL, restul fiind afiliați PDL, Forța Civică, PP-DD și un senator independent.

Actualul Executiv condus de Victor Ponta duce România în orizontul „întunecat și corupt” din perioada 2001-2004, dar și în perioada de dinainte de 1989, când partidul unic acaparase întreaga țară, se arată în textul moțiunii de cenzură.

„Românii vor democrație, nu restaurație, motiv pentru care avem astăzi obligația constituțională și morală de a retrage sprijinul politic acordat acestui Guvern și de a-l trimite direct la coșul de gunoi al istoriei”, spun semnatarii moțiunii.

PNL arată că premierul a evitat să se pronunțe ferm împotriva practicilor Rusiei și a evitat orice întâlnire cu trimiși americani de rang înalt la București.

În opinia acestora, deși este un premier tânăr, prin atacurile sale publice virulente la adresa statului de drept, lui Victor Ponta i s-ar potrivi mai bine statutul unui premier comunist, „în care Partidul să aibă totul și să le decidă pe toate, inclusiv în justiție”.

Moțiunea face referire la cazul președintelui PSD Mehedinți, Adrian Duicu, care este calificat drept „cel mai elocvent caz de corupție guvernamentală postdecembristă, la cel mai înalt nivel, cel de prim-ministru”.

Semnatarii susțin că premierul Ponta este aservit „dorințelor baronilor PSD din teritoriu” și că a uitat de oamenii simpli, „de problemele și planurile lor, de promisiunile făcute tuturor românilor în 2012”.

Pe de altă parte, liberalii îi reproșează lui Ponta că, din cele două măsuri de relaxare fiscală și stimulare economică promise, a adoptat numai una, dar nu pe cea mai importantă — reducerea CAS.

Totodată, semnatarii îl acuză pe premier că direcționează resursele bugetare în scopuri electorale, susținând ca dovadă modul în care va fi utilizată acciza suplimentară de 7 eurocenți la carburanți.

Pentru a fi adoptată, moțiunea de cenzură are nevoie de jumătate plus unu din numărul total al voturilor parlamentarilor, adică 287 de voturi pentru. În cazul în care moțiunea de cenzură este adoptată, Parlamentul retrage mandatul acordat Executivului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata