Motivare Zambaccian: Instanţa a ţinut cont de faptele lui Năstase benefice României doar în cazul şantajului

Judecătorii instanței supreme au ținut cont de pregătirea profesională a lui Adrian Năstase și de activitățile sale anterioare care au avut efecte benefice pentru statul român numai în privința sancțiunii aplicate pentru infracțiunea de șantaj, pentru care i-a aplicat fostului premier o pedeapsă de trei ani de închisoare în dosarul Zambaccian.

„În privința circumstanțelor personale, în cazul inculpatului Năstase instanța de recurs va reține ca având un caracter atenuant pregătirea sa profesională și acea parte a activității sale anterioare care a avut efecte benefice pentru statul român, (…) însă numai în privința sancțiunii aplicate pentru infracțiunea de șantaj. În cazul infracțiunii de corupție, chiar dacă va reține incidența aceleiași circumstanțe atenuante judiciare, urmează a constata că aceasta vine în concurs cu caracterul continuat al infracțiunii, ce reprezintă o cauză de agravare a pedepsei”, se arată în motivarea magistraților.

Pe de altă parte, judecătorii susțin că, în egală măsură, conduita procesuală nesinceră, dublată de încercarea sa permanentă de a se prezenta ca o victimă a justiției și de a da o conotație politică oricărui demers judiciar îndreptat împotriva sa, demonstrează că Adrian Năstase nu a înțeles nici până acum importanța valorii sociale lezate prin conduita sa infracțională și nici modul în care funcționează statul de drept, preferând să caute vinovății dincolo de propria sa persoană.

„Inculpatul Năstase nu a avut nicio reținere de a acționa în cel mai pur stil mafiot, încercând să impună tăcerea persoanei care ‘l-a trădat’ (așa cum însuși inculpatul s-a exprimat) prin dezvăluiri viitoare compromițătoare pentru aceasta, ce aveau însă să fie făcute nu de către inculpat, ci de o persoană care, spre deosebire de partea vătămată Păun Ioan, a ales să-i fie credincioasă până la capăt (inculpata Jianu Irina Paula)”, se mai arată în motivarea Completului de 5 judecători al ÎCCJ.

Instanța supremă i-a aplicat suplimentar lui Adrian Năstase pedeapsa interzicerii dreptului de a ocupa o funcție „de natura aceleia de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii (…), ținând seama că a fost condamnat pentru fapte de corupție comise în calitate de prim-ministru”.

Înalta Curte de Casație și Justiție l-a condamnat pe 6 ianuarie pe fostul premier Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul Zambaccian.

Adrian Năstase a primit patru ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată și trei ani de închisoare pentru șantaj, precum și cinci ani interzicerea unor drepturi civile după executarea pedepsei. Cele două pedepse au fost contopite, urmând ca Adrian Năstase să execute pedeapsa cea mai grea, de patru ani de închisoare.

Pe 24 iunie, Curtea de Apel București a decis ca la cei patru ani de închisoare primiți de fostul premier în dosarele Zambaccian și Trofeul calității să se adauge șase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât acesta va executa în final patru ani și șase luni de închisoare.

Soția fostului premier, Dana Năstase, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la luare de mită și infracțiuni la legea vamală, cu un termen de încercare de opt ani.

Irina Jianu, fosta șefă a Inspectoratul de Stat în Construcții, a fost condamnată la 4 ani de închisoare cu executare și cinci ani interzicerea unor drepturi civile pentru spălare de bani în formă continuată și participație improprie la fals intelectual la legea contabilității și folosirea la autoritatea vamală de documente false.

Instanța a mai decis confiscarea de la soții Adrian și Dana Năstase a sumei de 1,8 milioane lei și menținerea sechestrului asigurator pe imobilul din Zambaccian.

Judecătorii au mai dispus confiscarea de la Irina Jianu a sumelor de 84.000 dolari și 5.000 de euro.

Cei trei condamnați trebuie să mai plătească statului român câte 20.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare.

Fostul premier Adrian Năstase a fost trimis în judecată în acest dosar pe 5 mai 2010 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Potrivit DNA, în intervalul 2001-2004, Adrian Năstase a pretins și primit de la Irina Jianu, prin intermediul soției sale, Daniela Năstase, foloase necuvenite constând în contravaloarea unor lucrări de construcție, amenajare și dotare executate de mai multe firme, printre care SC Conimpuls SA, SC Vertcon SA și SC Regal Class SRL, la imobilul din Zambaccian.

În schimb, Adrian Năstase a numit-o pe Irina Jianu în funcția de inspector general de stat la Inspectoratul de Stat în Construcții.

De asemenea, Adrian Năstase este acuzat că l-a șantajat pe fostul consul al României la Shanghai Ioan Păun. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata