Mugur Isărescu: Da, program de dezvoltare, dar cu macrostabilitate; peste asta nu se mai trece!

Măsurile cuprinse în Codul Fiscal trebuie aplicate gradual, pentru că România are nevoie de dezvoltare, însă nu cu sacrificarea macrostabilității, iar cheltuielile necesare dezvoltării nu se pot realiza cu tăieri de taxe, susține guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Toți suntem de acord să avem program de dezvoltare pe 10 ani. Dar am și eu obsesia mea! Da, program de dezvoltare, dar cu macrostabilitate. Peste asta nu se mai trece! Am avut prea multe experiențe în 25 de ani ca să mai avem încă una. Ar fi dramatic, nu ne-ar mai crede nimeni! Și nu dramatizez eu…așa s-ar întâmpla. Și până una alta, apare deja o discrepanță: cheltuieli mai mari pentru educație, să terminăm drumurile, autostrăzile, dar nu poți să le faci cu reduceri de taxe, nu ai cum, nu încape! Este un conflict de aritmetică deja, nici nu mai ajungem la matematici superioare…sau la sofisticări din astea macroeconomice”, a declarat vineri Isărescu în cadrul unei conferințe de specialitate.

El a reamintit faptul că suntem în 2016 și nu avem încă o autostradă care să treacă Carpații, încă vorbim de Master Plan și de locul prin care va trece autostrada.

„Și tot pentru că vorbim de planuri de dezvoltare, vă mai spun un lucru care mă doare, pentru că circul frecvent pe acolo: de 10 ani se lucrează pe 18 kilometri la cel mai utilizat drum din România. Acolo nu mai este niciun fel de justificare pentru întârzieri. Este super-trafic, se întâmplă accidente, se produc blocaje — între DN1 și A1. Unde este eficiența banului public? 18 kilometri…cred că se puteau termina demult. Întârzierile acestea costă”, a subliniat Isărescu menționând doar costurile cu carburantul consumat inutil în trafic.

În acest context, guvernatorul BNR a amintit că primele sacrificate de Guvern, pentru a se încadra în ținta de deficit, sunt investițiile.

„Care este rolul investiției publice la care renunțăm prima. Dincolo nu poți să te duci (la celelalte cheltuieli — n.r.) din considerente politice, electorale…când s-a dus cineva și a spus: domnule, nu se mai poate, trebuie să te duci la salarii…am văzut ce s-a întâmplat în societate. Și atunci te duci la investiția publică, care este și cea mai deficitară: infrastructuri învechite, depășite…ceea ce va crea și probleme de securitate României„, a mai spus guvernatorul BNR.

Șeful băncii centrale a vorbit și despre importanța comunicării acestor aspecte către public, de asemenea deficitară.

„Eu simt o mare responsabilitate văzând această deteriorare a discursului public. Vorbeam mai clar în anii ’90 când nu știam ce e aceea tranziție. (…) Acum, când între 1,2 și 3 sunt 2 procente de PIB (diferența de deficit în cazul implementării Codului fiscal — n.r.) și chiar dacă sună puțin pentru un necunoscător, este enorm, și noi nu reușim să transmitem mesajul acesta. Noi am ajuns la creștere economică de 3 — 4%! Ce ne trebuie o bruscare din asta. Numai din considerente politice, electorale? Se pare că da. Și cu o presiune socială în spate…și creșterile salariale, și sectorul privat, toate reclamă așa ceva. Și putem să le facem gradual”, explicat Isărescu.

În opinia sa, decizia premierului de a convoca Parlamentul în sesiune extraordinară este una înțeleaptă.

„Și acolo să vedem dacă avem și noi, economiștii, cuvânt, într-o formă sau alta”, a mai subliniat guvernatorul BNR, amintind, totuși, că există analiza de impact realizată de Consiliul Fiscal pe care nu a luat-o nimeni în seamă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata