Muncă, dragoste şi aventură – promisiunile grupării Statul Islamic pentru tinerele care vor să i se alăture

9

Departe de imaginea monstruoasă cu decapitări și lapidări, gruparea Statul Islamic (SI) le promite tinerelor occidentale dornice să i se alăture că în așa-numitul său ‘califat’ din Siria și Irak vor avea parte de muncă, aventură și chiar dragoste, se arată într-un comentariu al agenției France Presse.

Apelând la tehnici sofisticate de recrutare, jihadiștii au reușit să atragă numeroși occidentali în rândurile lor. La început, propaganda lor avea ca țintă în special bărbații tineri ce ar fi putut intra în rândurile combatanților islamiști. Dar ea s-a extins progresiv și către tinere, după cum arată și cazul celor trei adolescente britanice cu vârste de 15 și 16 ani, care în luna februarie au plecat către Siria, prin Turcia.

În prezent, numărul occidentalilor recrutați de SI este estimat la circa 3.000, dintre care aproximativ 550 sunt femei. Experții subliniază să mulți dintre ei sunt șocați de ceea ce găsesc în teritoriile controlate de SI, dar odată ajunși acolo este prea târziu, pentru că nu mai există cale de întoarcere.

În ce privește foarte mediatizatul caz al celor trei fugare britanice, una dintre ele pare să fi fost în contact cu Aqsa Mahmood, o tânără din Glasgow care a plecat anul trecut în Siria, unde s-a căsătorit cu un combatant jihadist. Blogul în limba engleză al lui Mahmood, intitulat ‘Jurnalul unei emigrante’, a devenit unul dintre principalele instrumente de propagandă jihadistă pentru publicul feminin.

‘Aici nu trebuie să plătești chirie. Cazarea este gratuită. Nu plătim nici apă și nici electricitate. În plus, în fiecare lună primim un colet cu hrană, ce conține spaghete, conserve, orez, ouă’, scrie Aqsa Mahmood pe blogul propagandistic. Acest teritoriu, adaugă ea, oferă locuri de muncă femeilor care doresc să fie active, mai ales în domeniile educației și sănătății. De asemenea, acolo căsătoria este prețuită, soțul primind șapte zile de concediu pentru nuntă, pretinde britanica atrasă de Statul Islamic, ea susținând că soțiile jihadiștilor își pot alege zestrea, dar în ce privește bijuteriile, recunoaște că cel mai adesea ele aleg un pistol-mitralieră Kalașnikov. Pe blog se poate vedea și o poză cu un combatant cu barbă și cu tânara sa soție îmbrăcată în alb, împreună cu textul: ‘Până când martiriul ne va despărți’.

Pe lângă acest blog, SI folosește și alte canale prin care atrage adepți. Un exemplu este revista online anglofonă Dabiq. Într-o rubrică cu ‘oferte de muncă’, se menționează că jihadiștii caută ‘judecători, persoane cu competențe militare sau administrative, medici și ingineri’.

‘Fetele care se alătură acestei organizații sunt în căutare de aventuri (…), iar unele își proiectează în minte o lume imaginară, visând că se vor mărita cu un combatant’, explică succesul propagandei jihadiste Hassan Hassan, coautor al cărții ‘ISIS: Inside the Army of Terror’. Dar odată ce acest vis se spulberă, multe dintre tinerele ce au căzut în capcană își dau seama că orice tentativă de a ieși din plasa SI le-ar putea costa viața. Conform ONG-ului Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), numai între lunile octombrie și decembrie au fost ucise 120 de persoane care au încercat să evadeze din teritoriile controlate de jihadiști.

‘Am discutat cu doi tineri care au reușit să scape. Erau triști și aveau sentimentul că au fost păcăliți’, iar în locul utopiei promise de SI, ei au găsit acolo un loc unde domnește ‘oprimarea și interdicția de a gândi‘, subliniază Lina Khatib, directoarea Centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu, cu sediul la Beirut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata