Muzeul Banatului Montan, varianta reşiţeană a Muzeului Guggenheim – o adevărată oază culturală

Muzeul reșițean este o instituție tânără în cadrul constelației muzeelor bănățene, care a apărut după mijlocul secolului trecut. Arhitectura imobilului Muzeului Banatului Montan reprezintă o variantă reșițeană a Muzeului Guggenheim.

Banatul, peninsulă apărată din trei părți de apă (Mureș, Tisa și Dunăre), dispune, pe lângă diversitatea bio-geografică, etnică și culturală, și de un enorm potențial de patrimoniu, iar instituția chemată să-l valorifice și să-l conserve este muzeul.

În acest sens, Muzeul Banatului Montan este reprezentantul județului Caraș-Severin, derulând o activitate arheologică și de cercetare pentru un spațiu geografic de aproximativ 9.000 km. pătrați.

Povestea Muzeului Banatului Montan din Reșița începe în anul 1957 când, pe fondul unui oraș eminamente industrial, societatea civilă a solicitat înființarea unei ”oaze culturale”.

Importanța instituției a crescut din anul 1968, deoarece, muzeul orașului Reșița devenea Muzeul de Istorie al județului Caraș-Severin. Industrializarea în forță a orașului în perioada comunistă a marcat nefericit și destinele muzeului reșițean, care a fost nevoit să-și mute sediul și patrimoniul în mai multe locații, începând cu anul 1976 și până în anul 1987, când a fost finalizată construcția actuală a muzeului din Reșița.

Patrimoniul muzeal s-a înfiripat prin donații particulare, într-o primă fază apoi, prin cercetările de teren, s-a îmbogățit și cu artefacte din descoperiri arheologice de pe întreg teritoriul județului.

Muzeul adăpostește în depozitele sale colecția de arheologie, care cuprinde peste 19.000 de artefacte ce ilustrează locuirea în acest spațiu încă din Paleolitic, o bogată colecție de numismatică, ce grupează 15.000 de monede, dar și costume populare, dovezi vii ale simțului estetic al bănățencelor, plăci foto și fotografii, ”martorii oculari” ai trecutului industrial al zonei, dar și afișe de cinema și, mai nou, discuri audio, adică tot atâtea valențe date trăirilor și trecerii, simțurilor și bucuriei de a te întâlni cu alte vremuri.

”Sălile de expunere oferă mostre ale colecțiilor în fața publicului fiind — rânduite — în spirală, caracteristică dată de arhitectura imobilului, varianta reșițeană a Muzeului Guggenheim. Expozițiile comprimă în mesajul lor diversitatea culturală, etnică, și chiar geografică. Astfel, suntem întâmpinați de expoziția — Portul popular la Dunărea de Jos apuseană. Identitate și alteritate — al cărei mesaj este că Banatul a ființat întotdeauna ca un spațiu multietnic și multicultural, consecință a melanjului de populații care au conviețuit aici. Piese deosebite, aparținând fondului etnografic al Muzeului Banatului Montan, sunt însoțite de o documentație fotografică ce ilustrează ipostaze de ieri și de azi ale portului popular’, explică Livia Magina, cercetător în cadrul Muzeului Banatului Montan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata