Muzeul Ermitaj celebrează cu fast 250 de ani de existenţă

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg sărbătorește cu fast, până miercuri, 10 decembrie, împlinirea 250 de ani de existență, relatează luni AFP.

Festivitățile, care au inclus un spectacol în 3D, au început sâmbătă, în prezența mai multor mii de spectatori, în piața din fața Palatului de Iarnă, fostă reședință a țarilor ruși, care acum adăpostește unui dintre cele mai mari și mai vechi muzee de artă din lume. Un grandios show de sunet și culoare având drept fundal clădirea Ermitajului, a trecut în revistă, în paralel, evenimente-cheie din istoria Rusiei și a muzeului, fondat de Împărăteasa Ecaterina a II-a, în 1764.

Miercuri, muzeul își va deschide gratuit porțile pentru vizitatori.

O expoziție de 25 picturi ale celebrului pictor britanic Francis Bacon (1909-1992) și prezentarea unei sculpturi de marmură de la Parthenon, împrumutată de British Museum, se numără printre atracțiile pregătite de managerii muzeului cu prilejul festivităților de la Ermitaj. Sculptura, reprezentându-l pe zeul grec al râurilor, Ilissos, va putea fi admirată până la 18 ianuarie 2015.

Împărăteasa Ecaterina a II-a și-a dorit să alcătuiască la Ermitaj o colecție prestigioasă care să simbolizeze măreția Rusiei. După Revoluția din Octombrie din 1917, colecțiile imperiale au intrat în proprietatea statului.

Muzeul dispune de o galerie impresionantă de picturi europene, printre care numeroase capodopere ale maeștrilor renașterii italiene (Fra Angelico, Rafael, Leonardo da Vinci), ale pictorilor olandezi (Rembrandt), flamanzi (Rubens, Van Dyck ) și francezi (Poussin, Fragonard, Ingres, Delacroix, David). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata