Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti”

27

Aflat pe malul lacului Herăstrău, Muzeul Naţional al Satului ”Dimitrie Gusti” este unul dintre cele mai vechi muzee etnografice în aer liber din România şi din lume. În anii ’30, în Europa existau două astfel de muzee: muzeul Skansen, înfiinţat la Stockholm în 1891 şi muzeul Bigdo din Lillehamer, Norvegia. În România, profesorul Romulus Vuia înfiinţase la Cluj Muzeul Etnografic al Transilvaniei (1929).

Crearea Muzeului Satului este rodul unor cercetări intense şi susţinute, teoretice şi de teren, al unor experimente muzeografice, de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, întemeietor al Școlii Sociologice din Bucureşti. Ca şef al catedrei de sociologie din cadrul Universităţii Bucureşti, Gusti a organizat, în perioada 1925-1935, cu specialişti din diverse domenii (sociologi, etnografi, folclorişti, geografi, statisticieni, medici) şi cu studenţii săi, campanii de cercetări monografice, cu caracter interdisciplinar, într-un număr relativ mare de sate (Fundu Moldovei — judeţul Suceava, Nereju — judeţul Vrancea, Drăguş — judeţul Braşov, Dragomireşti — judeţul Maramureş, Clopotiva — judeţul Hunedoara, Runcu — judeţul Gorj , Ruşeţu — judeţul Buzău etc.).

Gusti şi colaboratorii săi, printre care se aflau Mircea Vulcănescu, Traian Herseni, Mihai Pop şi Anton Galopentia, au organizat două expoziţii mari cu obiecte ţărăneşti, la sediul fundaţiei ”Principele Carol” şi în cadrul Pavilionului Regal din parcul Carol.

Pe baza acestor experienţe, a unei munci asidue de concepţie şi a sprijinului moral şi material al Fundaţiei Regale „Principele Carol”, din martie 1936, în numai două luni, s-a putut clădi o operă muzeografică de excepţie. În acest scurt interval, echipele de specialişti şi studenţi (aceiaşi care participaseră la campanile de teren), conduse de profesorii D. Gusti şi H. H. Stahl, au achiziţionat din satele cercetate construcţii ţărăneşti (case, anexe gospodăreşti, biserici, instalaţii tehnice) şi obiecte de interior (mobilier, ceramică, ţesături, unelte etc.), considerate reprezentative pentru locurile lor de origine. Pentru mai multă autenticitate, la montarea construcţiilor în muzeu au lucrat meşteri aduşi din satele de provenienţă.

Deschiderea oficială a Muzeului Satului a avut loc la 10 mai 1936, în prezenţa regelui Carol al II-lea, iar pentru public o săptămână mai târziu, la 17 mai 1936. În discursul inaugural, profesorul Dimitrie Gusti sublinia că Muzeul Satului este un muzeu original, care nu a fost creat după modelul muzeelor în aer liber existente în acea vreme în Europa, acestea fiind, după opinia lui ”prea etnografice şi în mare măsură romantice”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata