Muzica, ajutor preţios în tratarea bolii Alzheimer

Muzica, fie interpretată, fie numai ascultată, este benefică pentru pacienţii cu demenţă, în stadiile iniţiale ale bolii, scrie passionsante.be, pe baza unui articol apărut în Journal of Alzheimer’s Disease.

Mai multe studii realizate în ultimul timp au ajuns la această concluzie: muzica poate contribui la menţinerea capacităţilor cognitive, emoţionale sau sociale a persoanelor care suferă de diferite forme de demenţă, printre care boala Alzheimer. O echipă de cercetători de la Universitatea din Helsinki (Finlanda) a explorat în profunzime această abordare.

Au fost formate două grupuri alcătuite din cupluri pacient — îngrijitor. Membrii primului grup au participat timp de zece săptămâni la şedinţe muzicale, fie cântând, fie ascultând. În al doilea grup, s-au aplicat metodele clasice de tratament. Înainte şi după experiment, precum şi şase luni mai târziu, s-au făcut evaluări neuropsihologice.

Concluzia a fost că atât cântatul, cât şi ascultatul muzicii atenuează simptomele depresive.

Interpretarea este deosebit de utilă pentru ameliorarea memoriei de lucru (de exemplu, când cineva vorbeşte şi este întrerupt, răspunde şi apoi reia de unde a rămas) la pacienţii cu demenţă uşoară şi pentru menţinerea funcţiei executive (prelucrarea informaţiei) şi a orientării la persoanele nu prea vârstnice.

Ascultarea muzicii este pozitivă pentru capacităţile cognitive în general, memoria de lucru şi calitatea vieţii la pacienţii cu demenţă în stadiul moderat.

„Background”-ul muzical nu are aceeaşi eficienţă.

Metoda de tratament cu ajutorul muzicii ar rezultate încurajatoare, poate fi implementată fără mari eforturi şi fără investiţii majore. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata