Nadia Comăneci – prima notă de 10 din istoria gimnasticii

Prima nota de 10 din istoria gimnasticii îi aparține sportivei românce Nadia Comăneci. Performanța a avut loc în ziua de 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, după prestația la paralele inegale. Afișajul electronic nici nu era programat să arate nota 10, așa că pe ecran a apărut nota 1.00.

Multipla campioană olimpică, mondială și europeană Nadia Comăneci s-a născut la Onești, județul Bacău, la 12 noiembrie 1961. A început gimnastica la vârsta de 6 ani în orașul natal, unde a fost descoperită de antrenorul Bela Karoly, de care se leagă cele mai mari succese obținute de viitoarea stea a gimnasticii mondiale.

Gimnastă cu deosebite calități pentru acest sport, Nadia Comăneci s-a făcut remarcată încă din primii ani ai carierei. La 10 ani cucerește toate cele cinci medalii de aur ale Cupei României, categoria copii, pentru ca exact în ziua când împlinea 11 ani să câștige primul său titlu de campioană absolută a țării. În 1975, participă la Turneul Campioanelor de la Londra unde, pe podiumul de la Empire Pool, cucerește trofeul competiției. În același an, la Campionatele Europene de la Skien (Norvegia), obține 4 medalii de aur și una de argint, devenind cea mai tânără campioană continentală din istorie la individual compus.

Punctul culminant al carierei, care i-a adus celebritatea, a fost obținerea, în 1976, la Montreal, a titlului de campioană olimpică absolută la Jocurile Olimpice. Micuța româncă, în vârstă de 14 ani, supranumită la acel moment ”Zâna de la Montreal”, a primit de cinci ori nota 10 și a câștigat trei medalii de aur la individual compus, bârnă și paralele și una de argint, cu echipa.

Au urmat alte medalii obținute la marile competiții de gimnastică. A fost campioană absolută a Europei la Praga 1977, campioană mondială la bârnă la Strasbourg, în 1978, din nou campioană europeană absolută în 1979, la Copenhaga. Tot în 1979, devine campioană mondială la Dallas-Forth Worth (S.U.A.), în concursul pe echipe, pentru ca la Jocurile Olimpice de la Moscova 1980, să obțină două medalii de aur, la bârnă și sol, și două de argint, la individual compus și cu echipa.

Și-a încheiat cariera în 1984, ocazie cu care i-a fost decernat Ordinul Olimpic ”Colanul de argint” pentru evoluțiile sale strălucitoare care au uimit și încântat milioane de iubitori ai sportului, transformând-o într-un simbol al gimnasticii mondiale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata