Nana Mouskouri împlineşte 80 de ani

Cântăreața Nana Mouskouri s-a născut la 13 octombrie 1934, la Chania, în Creta. Tatăl ei era operator de film. Primele influențe în cariera muzicală au fost cântăreții populari americani.

Oricât de mult iubea muzica pop, pregătirea ei muzicală timpurie a fost în muzica clasică; a petrecut nouă ani studiind canto clasic la Conservatorul din Atena. Continua să cânte, totodată, muzică pop, jazz și cântece folk, spre nemulțumirea profesorilor ei de muzică. În cele din urmă, aceștia i-au cerut să aleagă între muzica pop și cea clasică. În 1959, după ce a câștigat primul Festival de cântec grecesc, a optat pentru muzica pop și a înregistrat, în același an, primul ei disc.

Începutul carierei Nanei Mouskouri a coincis cu interesul manifestat pe plan internațional față de muzica populară grecească, odată cu succesul filmului ”Niciodată duminica”, a cărui coloană sonoră conținea mai multe cântece ale compozitorului grec Manos Hadjidakis. Acesta a scris mai multe cântece pentru Mouskouri, printre care ”Trandafirul alb din Atena”, înregistrat în 1961, devenit primul ei disc, care s-a vândut în peste 1 milion de exemplare.

La începutul anilor ’60, Mouskouri a semnat un contract cu casa de discuri Philips-Fontana din Franța și s-a mutat la Paris. Faima ei s-a răspândit rapid în Europa. Împreună cu soțul ei, chitaristul George Petsilas, a format grupul ”Atenienii” și a început să facă turnee în întreaga lume.

”Am devenit, pentru Europa, prima cântăreață care deschidea și închidea un concert, singură cu orchestra ei. Munceam foarte mult și popularitatea mea a crescut pe plan internațional”, a scris artista în autobiografia sa. A efectuat turnee nu numai în Europa, ci și în Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Malayezia, Thailanda, Mexic și Statele Unite. La concertele ei, toate biletele erau vândute. Albumele ei de obicei deveneau de platină sau aur.

În 1975, a primit 100 de discuri de aur și platină de la Phonogram Philips din Paris. La începutul anilor ’90, primise peste 250 de discuri de aur și platină. Printre numeroasele ei premii figurează „Grand Prix du Disque” din Franța, „Golden Tulip Award” din Olanda și „Golden Ticket Award” din Germania pentru vânzarea a peste 100.000 de bilete într-un an.

Unul dintre punctele forte ale artistei îl reprezintă marea varietate a cântecelor sale. Ea interpretează cu aceeași ușurință aria ”Casta Diva” din opera Norma de Bellini și piesa lui Elvis Presley „Love Me Tender”. De asemenea, Nana Mouskouri cântă majoritatea cântecelor în limba lor originală.

„Când ai o voce plină de soprană ca a lui Mouskouri, poți cânta practic cartea de telefon, iar publicul să fie în extaz”, a scris criticul muzical Paul Robicheau.

Personalitate recunoscută atât în țara sa, cât și în străinătate, Nana Mouskouri a fost deputat în Parlamentul European și este Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF din anul 1993.

În 2014, artista, o legendă a muzicii grecești și un superstar prin prisma vânzărilor de albume, a revenit pe scenă la baza colinei Acropole din Atena, în același loc în care s-a retras, în 2008. Turneul, prilejuit de împlinirea a 80 de ani, a debutat la sfârșitul lui 2013 în America de Sud, a trecut în primăvară prin Paris și Canada și are încă 20 de concerte prevăzute până în ianuarie 2015, în Franța, Marea Britanie și Germania. Nana Mouskouri, interpretând îndeosebi poeți greci puși pe muzică de Manos Hadjidakis, a vândut, de-a lungul carierei, 350 de milioane de discuri imprimate în 12 limbi.

Artista a vizitat România în 2008 și 2011, în calitate de Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF, iar în 2011 a susținut și un concert la Sala Palatului din București. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata