NASA anunţă că în viitorul apropiat vom avea certitudinea existenţei vieţii pe alte planete

NASA și-a prezentat luni, la Washington, foaia de parcurs pentru acțiunile privind descoperirea vieții pe alte planete, informează un comunicat publicat de Agenția Spațială Americană, care precizează că planul implică atât telescoape orbitale actuale, cât și dezvoltarea unora aflate încă în fază de proiect. Până când omenirea va dispune de capacitatea tehnologică de a detecta existența vieții pe alte planete vor mai trece, probabil, câțiva ani, conform comunicatului NASA.

Conform astronomilor, este foarte probabil ca viața să fi apărut și să se dezvolte pe măcar o parte dintre miliardele de planete aflate doar în galaxia noastră, Calea Lactee, una dintre miliardele de galaxii din Univers. Întrebarea firească, dacă suntem singuri în Univers, va primi în viitorul apropiat un răspuns. NASA a prezentat care sunt pașii de urmat pentru a ajunge la acest răspuns. Experți din cadrul NASA și de la alte instituții partenere au vorbit despre acest subiect, luni, cu ocazia unei conferințe organizate la sediul NASA din Washington.

„Cândva, în viitorul apropiat, oamenii vor putea să arate spre o stea și să spună că acel astru are pe orbita sa o planetă similară Pământului”, a comentat Sara Seager, profesor de științe planetare și fizică la Institutul Tehnologic din Massachusetts, (MIT). „Astronomii sunt de părere că este foarte probabil ca fiecare stea din Calea Lactee să aibă pe orbita ei cel puțin o planetă”, a mai adăugat ea.

Misiunea asumată de NASA de a studia sistemele planetare din jurul altor stele a început cu observații realizate cu ajutorul telescoapelor terestre și apoi s-a mutat în spațiu, pe orbita circumterestră, unde au fost amplasate telescoapele spațiale Hubble, Spitzer și Kepler. Aceste telescoape pot identifica planetele aflate pe orbita unor stele îndepărtate. Mai mult decât atât, ele pot identifica dacă o astfel de planetă se află în așa-numita „zonă de aur” — la distanța potrivită față de steaua în jurul căreia gravitează pentru ca apa, acest „elixir universal al vieții”, să poată exista în stare lichidă la suprafața sa (prea departe față de stea și apa îngheață, prea aproape și se evaporă).

Foaia de parcurs a NASA prevede lansarea satelitului TESS (Transiting Exoplanet Surveying Satellite) în 2017, a telescopului orbital James Webb în 2018 și apoi, probabil, cu proiectul construcției și lansării telescopului în spectrul infraroșu WFIRST-AFTA (Wide Field Infrared Survey Telescope — Astrophysics Focused Telescope Assets) la începutul deceniului următor. Aceste noi telescoape vor descoperi o pleiadă de noi exoplanete (planete din afara sistemului nostru solar) și ne vor oferi noi date despre diversitatea și caracteristicile acestor lumi.

La baza acestei „vânători” de exoplanete se vor afla telescoapele James Webb și WFIRST-AFTA, telescoape capabile să identifice și prezența apei pe alte planete, fie sub formă de oceane, fie în atmosferă, sub formă de vapori.

„Tehnologia de care avem nevoie pentru a explora (de la distanță) exoplanete există deja”, susține și John Grunsfeld, astronaut și administrator asociat pentru NASA Science Mission Directorate din Washington. „Telescopul Spațial James Webb și alte viitoare proiecte sunt în derulare încă de acum. Nu este vorba despre niște visuri, este ceea ce facem noi la NASA”, ne asigură el.

De la lansarea sa pe orbită în 2009, telescopul Kepler a modificat radical ceea ce știam despre exoplanete. Acest telescop a identificat peste 5.000 de potențiale alte lumi, dintre care a fost confirmată existența a mai mult de 1.700. Observațiile realizate cu ajutorul lui Kepler au condus la formularea unor estimări conform cărora, doar în galaxia noastră ar exista miliarde de planete.

De asemenea, aceste observații au indicat că majoritatea exoplanetelor aflate la mai puțin de 1 UA (unitate astronomică = unitate de măsură a distanței corespunzând distanței de la Pământ la Soare) una de alta au diametrul de cel mult trei ori mai mare decât al Terrei. Kepler a descoperit și prima exoplanetă telurică, cu diametrul apropiat de al Pământului, aflată la distanța potrivită față de steaua sa pentru a putea susține la suprafață apă în stare lichidă.

„Ceea ce nu știam acum cinci ani este că probabil 10% — 20% din stelele din jurul nostru au planete de tipul Pământului în zona de aur„, susține Matt Mountain, de la Space Telescope Science Institute din Baltimore. „Ne stă în putință să realizăm niște descoperiri care vor schimba lumea pentru totdeauna”, a mai adăugat el.

În această decadă au fost descoperite numeroase planete telurice mai mari decât Pământul. Identificarea acelor planete telurice mai mici, din categoria Pământului, este mai dificilă. În prezent cercetătorii dezvoltă noi tehnologii, pentru viitoare generații de telescoape, care să identifice aceste planete. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata