Născută în România, Klara Marcus, femeia care a supravieţuit la Auschwitz, va împlini 101 ani

Născută în România, Klara Marcus, care a supraviețuit la lagărul de concentrare de la Auschwitz pentru că nu mai rămăsese gaz în camera de gazare, va împlini în curând 101 ani, relatează miercuri, 11 decembrie, New York Post.

‘Dumnezeu m-a vegheat în acea zi. Am fost aleasă spre finalul zilei împreună cu un grup de alte femei și am fost pregătite pentru a fi trimise la camera de gazare”, a povestit Marcus, care s-a născut în orașul Sighetu Marmației, din nordul României.

‘Însă atunci când gardienii ne-au băgat în cameră și au dat drumul robinetului de gaz, au văzut că nu mai era gaz. Unul dintre gardieni a glumit spunând că este ziua noastră norocoasă pentru că deja omorâseră atât de mulți deținuți și nu mai era gaz și pentru noi”, a continuat fosta deținută de la Auschwitz.

Ea a reușit să scape din lagărul nazist din sudul Poloniei, unde au fost ucise peste 1 milion de persoane.

‘Ajunsă în libertate, am reușit să ajung acasă pentru a-mi căuta familia”, mărturisește Klara Marcus, care nu a reușit să își mai vadă rudele.

Anton Rohian, un reprezentant guvernamental, i-a făcut o vizită acasă Klarei Marcus, care la 1 ianuarie 2015 va împlini 101 ani.

‘V-am adus un buchet de flori, o sticlă de șampanie și o diplomă de excelență pentru a vă mulțumi că v-ați întors în Maramureș după toate prin câte ați trecut. Este important să nu uităm ce s-a întâmplat în trecut”, a afirmat Rohian.

Sărutând drapelul românesc, Marcus a spus: ‘Am trecut prin experiențe teribile în viața mea, dar acesta este un moment minunat”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: New York Post

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata